"Strah je opravdan, to je biranje između života i smrti": Na Kosovu ponovo aktuelno pitanje spiskova na kojima su osumnjičeni Srbi 1foto: EPA-EFE/STR

Na Kosovu se ponovo aktivirala priča o spiskovima osumnjičenih koji je sastavljala Kosovska policija, a na kojem se nalaze mahom Srbi sa severnog dela KiM. Da ovaj spisak postoji potvrdio je i tadašnji komandir policijske stanice Mitrovica-Sever Goran Živković.

Kosovska policija je po ovom spisku uručivala pozive građanima koji se sumnjiče za krivična dela za koja je zaprećena kazna od godinu do 40 godina, ali niko po njemu nije procesuiran.

O tome ko je na spisku se spekulisalo, a Danas je objavio jednu verziju na kojoj su se nalazili i članovi Srpske liste kao i predsednik opozicione Građanske inicijative “Srpski opstanak” Aleksandar Arsenijević. Sadržina spiska nije, ali samo postojanje jeste potvrđeno od strane tadašnjeg v.d. komandira stanice policije Mitrovica-Sever.

Nakon nekoliko meseci zatišja oko ove teme nju je ponovo aktuelizovao Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, koji je rekao da hapšenje Srba na osnovu „nekakvih tajnih spiskova Prištine sramota na obrazu međunarodne zajednice“ koja, kako je rekao, nijednim gestom ni izjavom nije osudila ovakav pritisak na Srbe.

– Poštovana gospodo Dejan Pantić je nevin, kao i Miljan Adžić i svi ostali koje je Priština stavila na spisak za hapšenje i zahtevamo da najhitnije zaustavite ovakav progon koji destabilizuje prilike na terenu, poručio je Simić.

Povod za barikade koji i dalje traju je privođenje bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića zbog navodne organizacije protesta ispred opštinskih prostorija u Severnoj Mitrovici tokom pokušaja ulaska novoimenovanih članova Opštinske izborne komisije.

Pre njega priveden je Miljan Adžić, koji je priveden na Jarinju i kojem je, kako su rekli iz Osnovnog suda u Prištini, određen jednomesečni pritvor zbog sumnje da je izvršio napad na službeno lice.

Za razliku od Pantića koji se tereti zbog događaja od prošle sedmice, Adžić se tereti za događaj od 13. oktobra prošle godine u Rudaru, u opštini Zvečan.

Ova hapšenja su usledila samo dan nakon što je predsednik kosovske Skupštine Gljauk Konjufca optužio glavnog tužioca, kojeg nije imenovao, da već 15 meseci ne procesuira „obiman predmet koji mu se nalazi na stolu“. U tom predmetu, tvrdio je Konjufca za RTV Dukađini, postoje sva imena navodnih osumnjičenih izvršitelja organizovanog kriminala sa Severa, prenela je Nova.rs.

Samo nekoliko meseci ranije Danas je objavio spisak na kome se nalazi 58 imena, a neki od osumnjičenih su Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, Aleksandar Spirić, gradonačelnik Privremenog opštinskog organa Mitrovice, Milan Radojević, gradonačelnik Severne Mitrovice, Srđan Vulović, predsednik opštine Zubin Potok, kao i Vučina Janković, predsednik opštine Zvečan, svi iz redova Srpske liste. Tu su i Jovan Dimić, potpisan kao „ilegalni direktor u (nedostaje deo) „Trepča“ na severu“, tačnije generalni direktor „Trepča Sever“, Goran Kovač, direktor sportskog centra u Severnoj Mitrovici, dok se predsednik opozicionog Srpskog opstanka Aleksandar Arsenijević nalazi na 17. mestu.

Spisak je na srpskom jeziku, nalaze se pored imena i lični brojevi, adrese, nadimci, funkcije. Njega je, kako piše, u vidu obaveštenja, Uprava za istraživanje teških zločina u Prištini uputila Regionalnoj policijskoj upravi Severna Mitrovica, kako bi se građanima uručili pozivi za razgovore u zgradi prištinskog Istražnog odeljenja. Kako je sumnjiče za napad na ustavno-pravni poredak, poziv na otpor, učešće u rulji u vršenju krivičnog dela i huliganstvo, ali i teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno posedovanje oružja, ali nije naznačeno koje krivično delo se odnosi na koje lice.

Licima sa spiska, kako je naznačeno, treba da se dostave pozivi za razgovore u zgradi Istražnog odeljenja, u Prištini, a sumnjiče se, kako stoji, za napad na ustavno-pravni poredak, poziv na otpor, učešće u rulji u vršenju krivičnog dela i huliganstvo, ali i teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Bivši v.d. komandira stanice u Severnoj Mitrovici Živković je potvrdio da postoji spisak od 58 imena, ali i da postoji durgi, na kome je 14 lica „koja se terete za teško ubistvo u pokušaju, ometanje službenih lica i još dva, tri krivična dela“. Naveo je i da policijski službenici su ti koji pozive uručuju, a da su lica sa spiska iz opština sa severnog dela KM – Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, rekao je Živković.

Ipak, pre Živkovića postojanje spiska komentarisao je Goran Rakić, predsednik Srpske liste i tada još ministar u Vladi Aljbina Kurtija.

Rakić je na konferenciji za medije 25. aprila rekao da su pod istragom oni koji su učestvovali u protestima prošle godine zbog jednostranih odluka Prištine.

Predsednik Srpske liste je tada naveo da smatra da je to politički proces u kom su oni unapred osuđeni, te pozvao građane da pozive ne primaju, niti se na njih odazivaju. Dodao je da je stranka čiji je predsednik tim povodom održala hitne sastanka sa međunarodnim predstavnicima, te zapretio i „svim demokratskim i nedemokratskim sredstvima“, odnosno „totalnom građanskom neposlušnošću“, ako Priština krene sa jednostranim potezima.

Lider „Srpskog opstanka“ poručio je da su spiskovi „pitanje života i smrti“.

– S obzirom na mogućnost 40 godina zatvora, ljudi sami u razgovorima u gradu kažu ‘Ja im u ruke živ neću pasti’. Strah je opravdan, mišljenje svakog građanina je da kada se stavi 40 godina zatvora na jednu i život na drugu stranu – to je biranje između života i smrti“, naveo je lider „Srpskog opstanka“.

Da bi ovi spiskovi mogli biti povod za eskalaciju tenzija, ukazivali su naši sagovornici, a izgleda da je eskalacija zbog ove teme sačekala nekoliko meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari