Ko nam vodi zemlju dok Vučića i Brnabić nema? 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je od subote u Njujorku gde prisustvuje zasedanju generalne skupštine UN, a premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić je u nedelju otputovala u London na sahranu kraljice Elizabete II. S obzirom da njih dvoje nisu u zemlji, postavlja se pitanje ko rukovodi vladom i obavlja poslove poverene premijerki.

Ako je ispoštovan Zakon o  vladi to u ovom trenutku radi socijalista Branko Ružić, koji je prvi potpredsednik Vlade a obavlja i funkciju ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U Zakonu o vladi u članu 13 se navodi da „predsednik Vlade određuje jednog potpredsednika Vlade za prvog potpredsednika Vlade, koji ga zamenjuje za vreme odsutnosti ili sprečenosti sa svim ovlašćenjima predsednika Vlade, izuzev ovlašćenja na predlaganje izbora ili razrešenja člana Vlade“.

https://www.danas.rs/svet/blog-uzivo-sahrana-kraljice-elizabete-druge-zvona-se-oglasavaju-na-svaki-minut-96-puta-svi-drzavnici-sem-bajdena-dolaze-autobusom/

Kako se dodaje, „prvi potpredsednik Vlade pomaže predsedniku Vlade u vođenju i usmeravanju Vlade, staranju o jedinstvu političkog delovanja Vlade i usklađivanju rada članova Vlade“.

Kada je reč o predsedniku Srbije prema Zakonu o predsednika Republike, njegovom članu 17, „ako predsednik Republike podnese ostavku, bude razrešen ili sprečen da izvršava svoju funkciju, zamenjuje ga predsednik Narodne skupštine najduže tri meseca“.

U tom slučaju bi nadležnosti predsedmika preuzeo Vladimir Orlić, koji obavlja funkciju predsednika Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari