Ko su "Šapićevi fantomi": Novi gradonačelnik planira smene po kratkom postupku, opozicija traži raspravu 1foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Smene kadrova na čelu vodećih javnih preduzeća, kojima novi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, kako se ranije spekulisalo, želi da „pročisti“ gradsku vlast od naprednjaka odanih prethodnom rukovodstsvu, takođe SNS-a, na čelu sa Goranom Vesićem, na dnevnom redu je današnje sednice Skupštine grada Beograda.

Na sednici Skupštine grada Beograda koja je zakazana za danas, jedna od najvažnijih tačaka o kojoj će odlučivati gradski odbornici jeste smena, odnosno izbor novih direktora pojedinih javnih preduzeća, članova upravnih i nadzornih odbora u ovim preduzećima, kao i u stalnim radnim telima Skupštine grada.

Pred odbornicima će biti dnevni red od 12 tačaka na kome je, osim izbora funkcionera i odlučivanje o javnom linijskom prevozu putnika, obrazovanju gradskog štaba za vanredne situacije, bezbednosti saobraćaja….

Ranije se spekulisalo da Šapić planira da smeni čak 14 direktora javnih preduzeća u Beogradu ali da za to postoje zakonske prepreke, zbog čega gradonačelnik vrši pritisak da ovi direktori sami podnesu ostavke.

Iz kruga bliskih gradskoj upravi za Danas je nezvanično rečeno da takvi potezi nisu u planu Šapića, već da gradonačelnik, kako i javno najavio, priprema „Plan za stabilizaciju Beograda“ koji eventualno može podrazumevati i nove kadrove.

Jedna od prvih koja se našla na listi kadrovskih promena je gradska sekretarka za socijalnu politiku Nataša Stanisavljević, koja je prekjuče podnela ostavku na tu funkciju iako je pre tačno mesec dana dobila novi petogodišnji mandat, kako je prenela Nova.rs

Ostavku je podneo i Ivan Karl, dosadašnji gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora FEST-a, koji je i sam u izjavi za medije u kojoj najavljuje ostavku, rekao da je to učinio „poštujući zahtev za personalnim promenama koje sprovodi nova gradska uprava“.

Miloš Baković Jadžić, odbornik Političke platforme Solidarnost i zeleno-leve koalicije Moramo, naveo je uoči sednice u saopštenju za medije da odbornici nisu dobili nijednu relevantnu informaciju o kadrovima koje novi gradonačelnik želi da postavi a da izbor treba da se sprovede po „skraćenom postupku“ što je po njegovoj oceni nedopustivo.

„Ne znamo njihova imena niti imamo njihove biografije. Plan je, očigledno, da se njihov izbor sprovede bez rasprave, brzinski i bahato. Nakon fantoma iz Savamale, sad očekuju da Beograd prihvati i Šapićeve fantome“, izjavio je Baković Jadžić.

On je rekao i da odbornici i odbornice „ne smeju da dozvole novo ponižavanje gradske Skupštine u kojoj režim SNS i satelita, oličen u doktoru Šapiću, očekuje da se o najvažnijim pitanjima glasa po skraćenom postupku i bez prethodno dostavljenih materijala za sednicu“.

Politička platforma Solidarnost pozvala je sve odbornike i odbornice opozicije u Skupštini grada Beograda da traže skidanje ove tačke sa dnevnog reda i ponovno odlučivanje o njoj u redovnoj proceduri, kada budu objavljene detaljne biografije i kvalifikacije predloženih kandidata i kandidatkinja.

Sa ovakvim zahtevom istupila je i predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović koja je izjavila da odbornička grupa Ujedinjeni tražiti da se tačka dnevnog reda o najavljenim promenama direktora javnih preduzeća prebaci u redovan postupak sa diskusijom nasuprot ideji da se predlozi bez rasprave samo dostave na sednici.

„Očigledano je da (gradonačelnik Beograda) Aleksandar Šapić samo nastavlja praksu svojih prethodnika“, rekla je Popović. Ona je takođe naglasila da Ujedinjeni zahtevaju formiranje antikorupcijske komisije pri skupštini grada.

BIRODI traži antikorupcijski plan

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je odbornike Skupštine Beograda da na narednom zasedanje donesu odluku o formiranju Radne grupe za izradu lokalnog antikorupcijskog plana Grada Beograda i tako ispune obavezu sa kojom kasne pet godine, podsetivši da je to obaveza po Akcionom planu za Poglavlje 23.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari