Neizvesno kakvi su Šapićevi planovi za smene direktora javnih preduzeća 1Foto: FoNet / SNS

Da gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić sprema „seču“ svih direktora javnih preduzeća u glavnom gradu i nije toliko izvesno, prema nezvaničnim navodima bliskih gradskoj vlasti jer, iako je i sam Šapić najavio da će biti smena, za to postoje prepreke pravne vrste, neusaglašenost unutar SNS oko podele funkcija, te ne bi trebalo da se radi o smeni čak 14 funkcionera.

Sednica Skupštine grada Beograda zakazana je za 18. avgust i to je jedino što se trenutno zna o Šapićevim namerama za dalje promene u funkcionisanju i vođenju Beograda koje je novi gradonačelnik najavio.

Na dnevnom redu sednice će biti „Plan za stabilizaciju Beograda“ koji je Šapić najavio, a da li taj plan podrazumeva i ozbiljnije kadrovske promene i rezove, ostaje da se vidi.

Prema pisanju portala Nova.rs, gradonačelnik je namerio da smeni 14 direktora javnih preduzeća: Petra Andrijaševića (JKP Infostan), Gorana Dmitrovića (JKP Infostan i Informacione tehnologije), Bobana Stanojevića (JKP Zelenilo), Aleksandra Cincar Popovskog (JKP Javna rasveta), Radišu Momčilovića (JKP Gradsko saobraćajno Beograd), Strahinju Danilovića (JKP Vodovod i kanalizacija), Natašu Putnik (Veletržnica), Vladu Sekulića (Gradski zavod za veštačenje), Bojana Bajagića (JKP PIjace Beograd), Radeta Bastu (JKP Beogradske toplane), Vesnu Tahov (Urbanistički zavod), Dragana Đorđevića (JKP Putevi Beograd), Ivana Tejića (JKP Beograd put) i Dušicu Anđelković (JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda).

Nova.rs ima saznanja da bi na mesto direktora Javnog stambenog mogao da dođe Aleksandar Janjić, koji je u javnosti ostao zapamćen jer je optužio profesorku Danu Popović za plagijat, a žestoko je branio Sinišu Malog, kome je dokazano plagiranje doktorata, što za Janjića nije bio važan podatak.

Takođe, Nova.rs piše da je za novog prvog čoveka Beogradskih toplana, umesto Radeta Baste, viđen Milan Vranić, koji ima egzotičnu biografiju. On, naime, godinama živi u Trstu, a ostao je upamćen kao vlasnik firme „Multipartner“, koju je SNS javno optuživao 2008. godine da je Grad Beograd sve mašine kupovao preko nje. Šanse Vranića da uskoči u BG toplane porasle su nakon odluke Radeta Baste da odbije da otpiše 150 miliona dinara duga za grejanje Sportskom centru „11. april“, koji je napravljen u vreme dok je Šapić bio na čelu opštine Novi Beograd, gde se ovaj centar nalazi.

Slična sudbina mogla bi da zadesi i Strahinju Danilovića, direktora Vodovoda i kanalizacije, jer je i on odbio da otpiše dugove u iznosu od 80 miliona dinara SC „11. april“.

Šapić je nedavno u Stari dvor doveo Sofiju Bijelić, suprugu nekadašnjeg Đilasovog gradskog menadžera Aleksandra Bijelića.

Nova.rs saznaje da je nekoliko kandidata za nove direktore javnih preduzeća koje grad imenuje iz Obrenovca, odakle je Miroslav Čučković, Šapićev gradski menadžer. Tako je kandidat za direktora Vodovoda Milan Marošanin, direktor JKP Obrenovac, dok je kandidat za direktora Zelenila Slađana Bogdanović, rukovodilac Sektora održavanja zelenih površina u JKP Obrenovac.

U ovakve navode i nije teško poverovati s ozbirom da je od dolaska Šapića na mesto prvog čoveka Beograda već bilo značajnijih kadrovskih promena. Osim što se bivši zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je bio i sinonim za vlast naprednjaka u Beogradu, potpuno povukao iz strukture vlasti u Beogradu, na funkcije pomoćnika gradonačelnika i njegovog zamenika došli su novi ljudi – neki odani SNS-u, neki bliži Šapiću.

Ipak, jedan od ključnih problema za kadrovsku kombinatoriku oko direktorskih funkcija jeste činjenica da su oni izabrani na konkursu, te prema Zakonu, direktor javnog preduzeća u mandatu može biti smenjen samo ukoliko je došlo do propusta u njegovom radu propisanih zakonom.  Nova.rs piše da zbog ovoga Šapić traži od SNS da izvrši pritisak na direktore da sami podnesu ostavke.

Iz kabineta gradonačelnika Aleksandra Šapića nisu želeli da komentarišu ove navode portala Nova.rs i kažu da će Šapić odgovarati na sva pitanja novinara na redovnim konferencijama za medije, uživo, te da će i tokom sednice Skupštine grada Beograda, koja je zakazana za 18. avgust, biti prilike da se gradonačelniku postave sva pitanja.  Na pojedinačne upite portala Nova.rs, lista Danas, i N1 televizije i portala, Aleksandar Šapić ne želi da odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari