Kako se Šapić postavio u ulozi gradonačelnika: Prozivke Vesića i priprema za popravni ispit u Beogradu 1Foto: Beoinfo

Dosadašnji politički potezi i poruke Aleksandra Šapića sa pozicije gradonačelnika Beograda, od napada na Gorana Vesića zbog nagomilanih problema u funkcionisanju grada, do „čistki“ kadrova prethodne gradske vlasti, pokušaj su Šapića da se distancira od ranijeg lošeg imidža SNS u Beogradu i priprema za „popravni“ ispit na sledećim izborima.

Iako je delovalo da će potpuno povlačenje bivšeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, sa svih pozicija u gradskoj vlasti, doneti zatišje ranije očite netrpeljivosti između Vesića i Šapića, javne kritike i oštri komentari između ovog dvojca su se nastavili, i to ofanzivom Šapića.

Osim toga, novi gradonačelnik Beograda za svoje prve političke poteze na ovoj poziciji izabrao je promenu kadrova u gradskoj vlasti. Nakon što je za pomoćnike izabrao saradnike koje poznaje još iz perioda dok je Beogradom upravljao pod znakom Demokratske stranke, Šapić je napravio „čistku“ i među sekretarima, pa i pomoćnim osobljem u gradskoj Skupštini.

Politikolog i marketinčki stručnjak Nikola Parun ukazuje da je dosadašnja strategija javnih nastupa Aleksandra Šapića – rezonska.

„On mora da se donekle distancira od svojih prethodnika Radojičića i Vesića ali i da brzo pokaže ozbiljne rezultate. Njegov mandat je oročen izvesnim vanrednim gradskim izborima krajem ove ili u prvoj polovini naredne godine. Možemo da ih zovemo popravnim ispitom za SNS Beograd i njega samog, nakon ovogodišnjeg podbačaja u prestonici. I ako ne bude oročen – Šapić mora da se ponaša kao da je bio“, objašnjava Parun.

U tom smislu, Parun smatra da će problemi koji su iskrsli pred Šapićem odmah na početku njegovog mandata biti teren na kome će se on truditi da napravi otklon, ali da bi u tome uspeo, moraće i da ih reši.

„Mora da unese novu energiju i reši neke od gorućih gradskih problema. Pre svega kanalizaciju, infrastrukturne greške, saobraćajne probleme i kritičan nedostatak zelenih površina. Dakle, sve ono zbog čega je vlasnik Vesićomobila bio pod udarom kritike Beograđana“, navodi on.

Upravo „vesićomobil“, odnosno pokretna kancelarija Gorana Vesića, bila je na meti „suptilnih“ kritika Aleksandra Šapića na račun rada prethodne strukture gradske vlasti

Kada su mediji objavili informaciju o nabavci televizora za Šapićevu kancelariju, gradonačelnik je odgovorio insinuacijama da im je te podatke dostavio niko drugi do bivši zamenik Goran Vesić.

„A opozicioni mediji i političari, samo nek nastave da slušaju one koje su do juče kritikovali, a sad su im postali veliki ‘prijatelji iz vlasti’, jer im već duže vreme doturaju kao neke informacije o meni, ali nek se ne začude ako na kraju priče i sami završe na polici kineske robne kuće“, napisao je Šapić aludirajući na igračku pokretne kancelarije Gorana Vesića koja se našla u prodaji u kineskim robnim kućama.

U sličnom maniru Šapić je nastavio i kada je upitan za odgovornost zbog poplave usled pucanja cevi u centru Beograda, kada je odgovorio ponovo indirektno opisujući nekadašnjeg zamenika gradonačelnika.

„Neću da bežim od odgovornosti i neću da se pravimo ludi, i neću da neko ko piše pesme i slika se sa lemurom na glavi i poklanja knjige i vozi se u prikolici, a ne može da promeni cev“, izjavio je Šapić.

Kritikovao je Šapić i druge projekte iz prethodnog mandata SNS, kako podseća Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS), kao što je nezavršena glavna autobuska stancia, naručivanje gasnih autobusa ili loša rekonstrukcija poteza od Vukovog spomenika do Kalemegdana.

– Gospodin Šapić je u pravu u tome. To su sve teme o kojima sam među prvima govorio i upozoravao da ćemo svi dugo plaćati cenu lošeg upravljanja Beogradom od 2018. do danas. CLS će ga podržati u svemu što je dobro za Beograđane. Ono što mene brine to je što mi se čini da je novi gradonačelnik došao na funkciju sa dobrom voljom i sa realnim uvidom u probleme, ali bez ikakvog plana i vizije kako da stvari iz korena primeni. Njegovi komentari o zagađenju vazduha, gužvama u centru i imenovanje Čučkovića ne ulivaju optimizam. Zato mislim da će do pravog diskontinuiteta doći tek nakon izbora krajem maja – navodi Jovanović.

Prema medijsim navodima, Šapić je smenio dosadašnjeg sekretara za poslove legalizacije objekata Grada Beograda Nemanju Stajića. Njemu je mandat istekao u sredu a već u četvrtak održana je sednica Gradskog veća u Beogradu na kojoj je odlučeno da dosadašnji Stajić ne bude više na toj poziciji, kako je pisao portal Nova.rs. Politička platforma Solidarnost juče je takođe ukazala na smenu kadrova pod Šapićevom palicom tako što je od predsednika Skupštine Beograda Nikole Nikodijevića zahtevala da se ispita to što su čistačice i portiri zaposleni u Skupštini dobili otkaze. Solidarnost je upitala da li se ovo desilo kada je Aleksandar Šapić postao gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari