Ko su Šapićevi pomoćnici: Naprednjak iz tima Nebojše Stefanovića i nekadašnji kadrovi Đilasa 1Foto: Beoinfo

Sastav saradnika Aleksandra Šapića za vođenje Beograda proširen je sa tri imena za funkcije pomoćnika gradonačelnika među kojima su direktori javnih preduzeća postavljeni još u vreme dok su Beograd vodili Dragan Đilas kao gradonačelnik i Aleksandar Šapić kao njegov pomoćnik, kao i novim gradskim menadžerom koji je takođe bio na funkcijama u vreme vlasti ovog dvojca, ali i jednim naprednjakom za koga se smatralo da je nestao u čistki kadrova Nebojše Stefanovića.

Miroslav Čučković kao gradski menadžer, Aleksandar Savić, Predrag Lukić i Cvijo Babić kao pomoćnici gradonačelnika, predstavljaće protivtežu do sada postavljenim gradskim funkcionerima za koje se smatra da su „tvrda struja“ SNS – kao što je to zamenica gradonačelnika Vesna Vidović ili pojedini članovi gradskog veća.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je danas predstavio ostatak svog tima koji će činiti, osim ranije pomenute zamenice gradonačelnika Vesne Vidović i članova gradskog veća, trojica pomoćnika gradonačelnika kao i gradski menadžer.

Najviše pažnje javnosti privuklo je imenovanje Miroslava Čučkovića, dosadašnjeg predsednika opštine Obrenovac, za gradskog mendažera zaduženog za ravoj grada.

Na mestu zamenice gradonačelnika, čije je ime ranije obelodanjeno odmah uz Šapićevo, postavljena je Vesna Vidović, supruga predsednika opštine Savski venac Miloša Vidovića, za koju se od početka govori da će biti „kontrola“ Šapiću i odana samom vrhu stranke oko Vučića.

Izbor Šapićevih pomoćnika nešto je zanimljiviji i raznovrsniji – to su Aleksandar Savić, Predrag Lukić i Cvijo Babić.

Savić će, kao bivši predsednik opštine Voždovac, u Šapićevom timu biti zadužen za komunikaciju sa gradskim opštinama i javnim preduzećima; Lukić će brinuti o javnom prevozu, a Babić će se baviti komunalnim preduzećima.

Transfer Savića iz Stefanovićevog tima

Na čelo opštine Voždovac Aleksandar Savić došao je sa iskustvom konobara i stručnim zvanjem električara, ali tokom obavljanja ove funkcije stekao je i zvanje „diplomirani ekonomista“, impozatnu imovinsku kartu ali i krivičnu prijavu zbog sumnji na malverzacije.

Savić je na različitim pozicijama u opštini Voždovac bio u ključnim trenucima za dolazak SNS na vlast, a upravo ova opština posmtrala se kao „lakmus papir“ za izborni rezultat odnosno kao „Srbija u malom“, zbog čega je izbora kadrova na njoj bio još značajniji.

Sadašnji saradnik Šapića za komunikaciju sa gradskim opštinama svoju političku karijeru otpočeo je kao član veća opštine Voždovac, gde je prvo pomagao tadašnjem predsedniku opštine Draganu Vukaniću, a zatim i zauzeo njegovo mesto. U političkim krugovima bliskim SNS pričalo se i da je Savić bio čovek od poverenja Nebojše Stefanovića, te je njegova odlazak sa mesta predsednika opštine 2020. godine tumačen u svetlu sukoba Stefanovića sa predsednikom Srbije i SNS Aleksandrom Vučićem. Smatralo se da je Savić izgubio poziciju usled „čistke“ kadrova koji su bliski Stefanoviću i sukoba dve struje u SNS. Ipak, bivši predsednik opštine Voždovac izborio se i za poverenje nove garniture gradske vlasti, bio je jedan od prvih koji je tražio smenu Nebojše Stefanovića sa mesta predsednika beogradskog odbora SNS, te je napredovao i do Šapićevog tima.

U ovaj tim Savić dolazi sa optužbama da je, tokom obavljanja javne funkcije, na sumnjiv način stekao čitavu zgradu u naselju Jajinci, na opštini koju je vodio, dok je deo opozicije protiv njega čak i podneo krivičnu prijavu zbog navodnih malverzacija sa prodajom javnog zemljišta, mešu kojim je i plac za pomenutu zgradu u vlasništvu Savića. Među opozicijom se govorilo da je Savić na sumnjiv način stekao diplomu privatnog fakulteta, te da od kvalifikacija za javnu funkciju nema ništa, sem članske karte SNS-a.

Stari saradnici Đilasa na novim funkcijama

Dok je među pomoćnicima Savić predstavnik kadrova vernih naprednjacima, druga dvojica pomoćnika – Lukić i Babić, donose višedecenijsko iskustvo sa funkcionerskih pozicija u Beogradu, na koje su došli još u vreme neke prethodne vlasti, baš one u kojoj je i sam Šapić došao na mesto pomoćnika gradonačelnika Beograda.

Lukić je rukovodio saobraćajem u „Lasti“, a Babić bio deo rukovodstva „Beogradskog vodovoda i kanalizacije“ još 2009. godine, kada je sam Šapić izabran na funkciju pomoćnika gradonačelnika, tokom mandata Dragana Đilasa na čelu prestonice.

Kao Šapićev pomoćnik, Predrag Lukić će vršiti koordinaciju saobraćaja u celom Beogradu, sa iskustvom direktora saobraćaja u javnom preduzeća „Lasta“, funkcije koju obavlja od davne 2004. godine.

I Cvijo Babić ima bogato iskustvo na menadžerskim pozicijama u javnom preduzeću, te nije ni iznenađenje što će on svoj rad nastaviti u delokrugu komunalnih preduzeća. Babić je na direktorskoj poziciji u JP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ od 2009. godine, baš kada je i Šapić bio izabran na mesto pomoćnika gradonačelnika.

Babić je na ovu poziciju došao takođe kao kadar Demokratske stranke a zanimljivo je i da je Babić DS napustio tek nedavno, za razliku od Šapića koji je iz ove stranke otišao sada već davne 2013. godine. Kako saznaje Nova.rs, Babić je napustio članstvo u DS tek 2021. godine. Ipak, bez obzira što je bio član sada opozicione stranke, Babić je sa naprednjacima u gradskoj vlasti odlično sarađivao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari