Krivična prijava protiv predsednika opštine Voždovac 1Nikola Jovanović Foto: Medija centar

Opozicija koja bojkotuje izbore podnela je danas Specijalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsednika beogradske opštine Voždovac Aleksandra Savića i bivšeg direktora PKB-a Nikole Vukojevića, kojom ih terete da su načinili „veliku štetu“ prodajom zadružnog poljoprivrednog zemljišta na kojem su kasnije građeni objekti. 

„Šteta se meri desetinama miliona evra, a prijavljeni su stekli ogromno bogatstvo. Vukojević i njegova uža porodica imaju više od 18 stambenih i poslovnih objekata u Beogradu, na Zlatiboru i u Crnoj Gori. Vasić, bivši konobar u Jajincima, u svom posedu ima ‘ozbiljan’ vozni park, kao i stambenu zgradu u Jajincima koja se nalazi na zemljištu zadruge ‘Avala'“, rekao je predstavnik Pokreta slobodna Srbija Igor Nikolić, koji je predao prijavu.

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović rekao je da podržava sve akcije koje vode iskorenjivanju kriminala i korupcije u Beogradu.

„Mi smo počeli izradu ‘Bele knjige’ o kriminalu i korupciji koja će biti pomagalo budućem nezavisnom tužilaštvu da iskoreni korupciju i kriminal u prvih šest meseci nakon smene ove štetočinske vlasti“, rekao je Jovanović.

Nikolić je naveo da je prijavljena „organizovana kriminalna grupa“, koju su predvodili Savić i Vukojević, fizičkim licima prodavala zemljište u vlasništvu zadruge „Avala“ prisvajajući ga na nelegalan način i raspolažući njime na način suprotan odredbama Zakona o zadrugama.

U prijavi se navodi da je Vukojević kao zadrugar te zadruge „falsifikovao“ dokumentaciju o kupoprodaji zemljišta, odnosno „antidatirao“ je kupoprodajne ugovore na 2001. godinu i 2002. godinu, prikazavši da su placevi tada prodati po ceni od nekoliko stotina maraka“, rekao je Nikolić.

On je dodao da je stvarna prodaja placeva trajala od 2012. godine do danas.

„Vukojević uz pomoć Savića prodaje parcelisano zemljište po ceni od 3.500 evra po aru obećavajući kupcima da ih inspekcija neće uznemiravati kada budu gradili stambene objekte“, rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da u opštini Voždovac ne postoji dokumentacija za 2001. godinu i 2002. godinu, jer je uništena, najverovatnije insceniranom poplavom ili je zagubljena, ali dokaz da su placevi kupovani kasnije od datuma koji se nalaze na ugovorima jeste plaćanje poreza tek desetak godina kasnije.

„Svi koji su kupili placeve imaju ugovore datirane na 2001. godinu i 2002. godinu, a poreske prijave tek od 2012. godine, od kada i plaćaju porez. Ako je sve legalno, kako nema poreske prijave za neplaćanje poreza za čitavih 10 godina“, upitao je Nikolić.

Nikolić je najavio da će u narednim danima obelodaniti i kako su legalizovani objekti izgrađeni na njima.

„Oni su shvatili da im je mnogo isplativije da na tim placevima zidaju objekte i u jednom trenutku su prestali da prodaju placeve i krenuli su izgradnju objekata bez ikakvih dozvola“, rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari