Koalicija Moramo traži od RIK-a da se ponovi glasanje na jednom biračkom mestu u Užicu 1Foto: Nenad Kovačević/ Danas

Koalicija Moramo, nakon što je njen prigovor o nepravilnosti na biračkom mestu broj 63 u Užicu odbacila Gradska izborna komisija, obratila se Republičkoj izbornoj komisiji i zatražila da se poništi rešenje užičke komisije i da se ponovi glasanje na tom biralištu.

Kako je Danas pisao, ta koalicija je, u prigovoru užičkoj komisiji, navela da je na tom biračkom mestu bilo više glasačkih listića u kutiji, nego što je bilo birača i zbog toga je tražila da se glasanje na tom biralištu ponovi.

Gradska izborna komisija je, navode u koaliciji, izmenila zapisnik biračkog odbora sa tog birališta, tako što je upisala veći broj onih koji su glasali od broja navedenog u zapisniku.

U obrazloženju komisije navodi se da je, prilikom primopredaje materijala sa biračkog mesta, utvrđeno da postoji računska greška u popunjavanju zapisnika o radu biračkog odbora, odnosno da je bilo tri listića više od ukupnog broja birača koji su glasali.

„U obrazloženju se dalje navodi da je Gradska izborna komisija izvršila uvid u izvod iz biračkog spiska i da je, prebrojavanjem birača zaokruženih da su glasali, došla do broja od 857 birača, koliko ima ukupno iskorišćenih glasačkih listića“, saopštili su iz koalicije Moramo i poručili da to „nije tačno“.

„Postojanje većeg broja listića u glasačkoj kutiji je objektivna činjenica, a navod da je unutar Gradske izborne komisije postignut dogovor o tome da se ispravi Zapisnik o radu biračkog odbora, na način što će se upisati da je glasalo više birača nego što zaista jeste, vrlo lako je proveriv“, ukazuju iz koalicije.

Komisija, dodaje se, „nije utvrđivala činjenično stanje, nego se isključivo bavila prisustvom predstavnika koalicije Moramo u izbornoj komisiji“, a trebalo je, ističe se, da se „uveri iz izbornog materijala o navodima iz zahteva za poništavanje glasanja, naročito uzimajući u obzir da je broj birača na izborima za predsednika Republike bio 854, odnosno isti kao i na izborima za narodne poslanike“.

„Činjenica da je“, kako se zaključuje, „podnosilac zahteva za ponavljanje izbora ispred koalicije Moramo bio član ove komisije, u momentu kada je izvršena primopredaja izbornog materijala sa tog biračkog mesta, ne utiče na postojanje ili nepostojanje većeg broja listića u glasačkoj kutiji od broja glasača“.

„Prigovor, koji je uputila koalicija Moramo, može se smatrati izjavom člana GIK-a, odnosno dokazom o radnjama Gradske izborne komisije“, zaključuje se u saopštenju te koalicije.

Ko je protiv ponavljanja glasanja

Za rešenje izborne komisije kojim je, kao neosnovan, odbijen zahtev koalicije Moramo da se ponovi glasanje na biračkm mestu broj 63, glasali su, navode u toj koaliciji, „članovi komisije iz redova Socijaldemokratske partije Srbije, koalicije Nada, koalicije Dveri i POKS, Zavetnika i Suverenista“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari