Koalicija NADA: Naučiti lekcije iz 5. oktobra 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda (Arhiva)

Srpska koalicija NADA ocenila je danas da je većina građana Srbije, izmorenih tokom vladavine autokratske vlasti ratovima, sankcijama, bombardovanjem, osiromašenjem i kriminalom na izborima iskazala svoju volju za promenom režima i 5. oktobra 2000. godine je tu volju odbranila sprečavanjem izborne krađe. Međutim, velika očekivanja građana su izneverena, navode iz ove koalicije koju čine POKS, DSS i 23 udruženja građana.

„Srbija i njene institucije ni dvadeset i jednu godinu kasnije se ne nalaze u značajno boljem položaju i stanju niti postoji konsenzus o temeljnim nacionalnim i državnim pitanjima. Uveren sam da samo vlast koja, sprovodeći spoljnu i unutrašnju politiku, sledi principe neraskidivog jedinstva značaja demokratskog i nacionalnog može Srbiju da uredi kao pravnu i razvijenu državu“, rekao je predsednik DSS i predsednički kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović.

Predsednik POKS-a Žika Gojković navodi da bi se suštinske promene petog oktobra desile da je građanima pružena šansa da se putem referenduma izjasne u kakvoj državi žele da žive, da li u republici ili u obnovljenoj kraljevini.

„Tada nije došlo do istinske promene sistema, jer je svaka stranka koalicije DOS imala različito viđenje kuda treba Srbija da ide. Zbog toga je neophodno praviti
isključivo programske koalicije, poput naše i nuditi građanima program i ideje, a ne samo zahtev za rušenjem vlasti“ – izjavio je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari