Koalicija propala zbog pritisaka vrha države? 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ako bi se danas pravila lista „lokalnih uspešnih lidera“ za predstojeće parlamentarne izbore, zvala bi se „Zajedno za zdravu (ili bolju) Srbiju“, i na njoj, saznaje Glas Šumadije, ne bi bio predsednik opštine Novi Beograd i lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić.

Nosioci te liste, navode pojedini akteri pregovora o njenom formiranju, bili bi predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović (Zdrava Srbija) i Dragan Jovanović (Bolja Srbija).

Pored ove dvojice, na listi bi se našao i Veroljub Stevanović, koji je sada potpredsednik Zdrave Srbije, zatim grupa građana iz Čačka, okupljena oko advokata Ivana Ćalovića, Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot, i Jugoslav Stajkovac, više puta biran za predsednika opštine Aleksandrovac.

U Šumadiji se uveliko špekuliše da Aleksandar Vučić nije dozvolio zlatiborskom i šumadijskim liderima da, ulaskom u koaliciju sa Aleksandrom Šapićem, ojačaju izborne pozicije lidera SPAS-a i predsednika opštine Novi Beograd.

Podsetimo, nedavno je Aleksandar Šapić rekao da se „očigledno“ nije razumeo sa Milanom Stamatovićem, odnosno da je „mislio da je Stamatović doneo odluku čim je došao da razgovara sa njime“.

– Još pre tri meseca sam rekao da idem na parlamentarne izbore. Očigledno se nismo razumeli. Nikog ništa nisam ubeđivao, a još manje želim da vršim pritisak na nekog. Imam utisak da je on (Stamatović – prim. Z. R.) pod pritiskom, tako da je najbolje da mi izađemo sami na izbore, a on će na miru moći da donese odluku, pošto je očigledno došlo do nesporazuma i mislim da je najbolje da se stvar ovako reši, rekao je Šapić.

Podsetimo da su, pre mesec i kusur dana, tačnije 24. decembra, Stamatović i Šapić, u sedištu SPAS-a, ne samo oficijelno najavili zajednički nastup na predstojećim izborima nego su i potpisali dokument o, kako su mediji preneli, političkoj saradnji i budućem udruživanju te dve političke organizacije pod nazivom „Politički okvir za udruživanje patriota“.

Svega mesec dana docnije, „Politički okvir…“ je ostao mrtvo slovo na papiru, te su patriote, najverovatnije pod pritiskom sa strane, ostale razdružene.

Pre dve i po sedmice najavljivano je da će na predizbornoj listi „uspešnih lokalnih lidera“, pored Veroljuba Stevanovića, Milana Stamatovića, Piroćanca Vladana Vasića, Dragana Jovanovića iz Topole i još nekih, sigurno biti i lider SPAS-a i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić. U tom kontekstu je kao izvesno navođeno i da će bivši gradonačelnik Kragujevca i predsednik političke organizacije Zajedno za Šumadiju (ZZŠ) Veroljub Stevanović i njegovi „zajedničari“ da se „utope“ u Šapićev SPAS. Tim povodom, Šapić i Stevanović su se 15. januara u Novom Beogradu obratili javnosti i poručili da sa drugim lokalnim liderima prave jednu „zdravu priču“.

Naš list je odavno upozoravao da najavljena predizborna lista lokalnih „šerifa“ još nije izvesna, te da tek treba da je „verifikuje“ predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić.

Nedugo potom oficijelno je saopšteno da se Veroljub Stevanović sa svojim „zajedničarima“ nije utopio u Šapićev SPAS, već u stranku Čajetinca Milana Stamatovića „Zdrava Srbija“, uprkos činjenici da se ZZŠ, u svojim programskim dokumentima zalaže za evroatlantske integracije (pa i ulazak u NATO), dok je politička organizacija iz Čajetine neskriveno rusofilska partija.

Pre Stevanovićevog „transfera“ u Čajetinu, predsednik opštine Topola i lider „Bolje Srbije “ Dragan Jovanović poručivao je, prema našim saznanjima, da će, ukoliko Aleksandar Šapić, bude deo buduće koalicije lokalnih lidera, on sa svojom strankom na izbore da izađe sa SNS. Ovih dana obznanjeno je da se patriote Šapić i Stamatović ipak „nisu razumeli“….

Stamatović bliži izborima

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, koji je jedan od osnivača Saveza za Srbiju, rekao je da njegova partija još uvek nije donela odluku o učešću na parlamentarnim izborima, ali da je bliža tome nego bojkotu. „Članstvo u Savezu za Srbiju zamrzao sam pre potpisivanja Sporazuma sa narodom. Bilo bi neodgovorno da ne ispunimo očekivanja građana. Na poslednjim lokalnim izborima u Čajetini osvojili smo 57 odsto glasova birača. Zar bi sada trebalo da stanemo na pola puta i kažemo građanima – kako ćete dalje, nas ne interesuje“, ističe Stamatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari