Koalicija ,,Šabac protiv nasilja - Nebojša Zelenović’’ zahteva poništavanje lokalnih izbora u Šapcu 1Foto: Šabac protiv nasilja

Koalicija „Šabac protiv nasilja – Nebojša Zelenović“ zahteva poništavanje lokalnih izbora u Šapcu, održanih 17.decembra 2023. godine, navodi se u saopštenju koalicije.

Kako se navodi, zbog velikog broja i težine nepravilnosti u svim fazama izbornog procesa, kako bi bila zaštićena izborna volja građana, Koalicija je podnela prigovor Gradskoj izbornoj komisiji u Šapcu kojim tražimo poništavanje i ponavljanje izbora na svim izbornim mestima.

Takođe, biće podnete i krivične prijave nadležnim organima, zbog falsifikovanja biračkog spiska i krivičnih dela protiv izbornih prava.

U postupku sprovođenja izbora za lokalni i republički parlament u gradu Šapcu, utvrđen je veliki broj nepravilnosti, kako u predizbornom procesu, tako i na sam dan glasanja. U predizbornoj fazi utvrđene su nepravilnosti vezane za sadržinu biračkog spiska, što je dovelo do toga da je u Šapcu na lokalnim izborima glasao veliki broj lica koja nemaju prebivalište na području grada i koja su tog dana organizovano dovedena u Šabac iz okolnih mesta i Republike Srpske. Takođe, veliki broj lica nije imao priliku da glasa, jer su iz nepoznatih razloga izbrisani iz biračkog spiska, rečeno je u saopštenju.

Iz Koalicije navode da je na sam dan glasanja uočeno niz nepravilnosti na biračkim mestima, kao što su kupovina glasova, fotografisanje glasačkih listića, glasanje za drugog, kolektivno glasanje i organizovano dovođenje birača na biračko mesto, radi lakše kontrole, čime je narušen princip tajnog i ličnog glasanja. Masovno je zloupotrebljavano pravo i mogućnost glasanja van biračkog mesta…

Rad Gradske izborne komisije, tokom celog procesa, bio je netransparentan. Informacije značajne za rad i odlučivanje nisu iznošene na sednice Komisije, i bile su dostupne samo predsedniku iste. Sve odluke Komisija je donosila preglasavanjem, bez obrazloženja, ne baveći se pravnim pitanjima i suštinom. Nakon završenog glasanja, pri predaji Komisiji izbornog materijala, od strane biračkih odbora, na sednici Komisije nije vođen zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju i uočenim nepravilnostima, čime je ostavljen prostor za naknadne ispravke i prekrajanje izbornih rezultata, saopštila je Koalicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari