Kofi: Samo održavanje susreta u Beloj kući je jedna vrsta dostignuća 1Foto: VOA portal

Organizovanjem susreta predstavnika Kosova i Srbije u Beloj kući, Sjedinjene Države poručuju da su posvećene stabilnosti i prosperitetu Balkana, izjavio je za Glas Amerike Luk Kofi, stručnjak konzervativne američke Heritidž fondacije i dodao da ne veruje da će biti reči o promeni granica i da je Ričard Grenel posrednik, a „ne kartograf”.

Kofi, poznavalac balkanskih prilika, ukazao je da SAD time pokazuju da su svesne da je definitivni put do stabilnosti na području Balkana – normalizacija odnosa među zemljama tog područja i postizanje ekonomskog napretka.

„Samo održavanje tog susreta je jedna vrsta dostignuća. Videli smo već koliko to može biti teško – imajući u vidu da je prethodni otkazan. Nemam nekih velikih očekivanja. Nadam se da će ovo biti prvi susret od mnogih budućih u kojima će Sjedinjene Države blisko sarađivati sa Evropskje m unijom na tom pitanju”, ukazuje Kofi.

Prema njegovim rečima, posle poslednjeg odloženog susreta predstavnika dve strane, bio je zabrinut da bi učesnici mogli odustati od procesa.

„Ali, drago mi je što ova američka administracija podržava proces i pomaže da Srbija i Kosovo uspostave što bolje odnose. Kao što znate, Balkan je veoma nepredvidljivo područje. Tako da ne bi iznenadili slučajevi koji mogu doprineti nekim novim odlaganjima”, smatra američki stručnjak.

Upitan da li be se uz ekonomske teme dnevni red mogao proširiti Kofi je rekao da veruje da će glavni fokus biti na ekonomiji i da Beloj kući prija da se bavi tom temom i da o njoj razgovara.

Ali, dodao je, da nije moguće organizovati susret lidera Kosova i Srbije na kom neće biti reči ili bar pomena šire geopolitičke situacije na području Balkana.

On takođe verujeda će biti pokrivena pandemija Kovida 19 i njene implikacije širom sveta. Najveći deo razgovora bi mogli biti usredsređeni na ekonomske teme, ali ako se ukaže prilika, biće pokrenuta i druga pitanja, rekao je on.

On je podsetio da se, posle ovog sastanka, njegovi učesnici sastaju sa predstavnicima EU u Briselu.

Dakle, ukoliko razgovori na ekonomskom planu proteknu kako treba – otvoriće se mogućnosti da se debatuje o značajnijim pitanjima, rekao je Kofi i poduvkao da su ekonomska pitanja nešto što utiče na obične ljude koji živi u Srbiji ili Kosovu, a značajna su i za izgradnju poverenja između obe strane.

Kofi je naglasio da se protivi mogućim promenama granica ili teritorijalnim razmenama.

„Nadam se da je ambasador Ričard Grenel specijalni posrednik u razgovorima, – a ne kartograf. Ideja menjanja granica u nameri ublažavanja političkih tenzija i bavljenja pitanjima manjina je pogrešan put. To bi otvorilo Pandorinu kutiju ne samo na Balkanu – već i u širem regionu. U Evropi ima mnogo država u kojima žive manjinske grupe koje na osnovu zakona imaju ravnopravan tretman sa većinskom populacijom. Nema potrebe za povlačenjem novih granica. Mislim da to nije održivo i dobro rešenje za postizanje mira”, istakao je Kofi.

Prema njjegovim rečima, značajan deo procesa lično predvodi ambasador Grenel. Vrlo je uključen – on je svojevrsni američki zaštitni znak ovih pregovora. Ne koristi se uobičajenim metodama – nije mu problem da razbije jaje da bi napravio omlet. Mislim da mu prija vrsta izazova u kom pokušava da utiče na poboljšanje odnosa između Srbije i Kosova, ocenio je Kofi.

Kofi je rekao i da je očigledno u kolikoj meri je ideja o srpskom priznavanju nezavisnosti Kosova nepopularna unutar Srbije.

Međutim, ako Srbija želi da napreduje u evrointegracijama na kraju će, rekao bih, morati da prizna Kosovo. Kosovo pak teži članstvu u Evropskoj uniji i NATO, međutim u tim organizacijama i dalje postoje zemlje koje ne priznaju kosovsku državnost. Dakle, u interesu Kosova je da postigne nekakav dogovor sa Srbijom prema kojem dve strane mogu da normalizuju odnose.

To verovatno može biti dugoročan višestepenski proces u nekoliko faza. Ali organizovan tako da učesnici postižu svoje šire strateške ciljeve uz zadržavanje nacionalnog identiteta i posvećenost evroatlantskim integracijama, istakao je Kofi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari