Koga Vučić drži u rukavu za novog premijera? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Činjenica da ceo proces izbora vlade počinje i završava se u glavi Aleksandra Vučića, govori sve o ustrojstvu našeg društva i države. A premijer bi mogao biti neko ko nema potencijal da gradi svoju frakciju koja bi dala osnova da se Vučić u nekom momentu skine, kažu sagovornici Danasa komentarišući izjavu predsednika SNS, koji obavlja i funkciju predsedika Srbije, Vučića, da su četiri imena u igri za predsednika Vlade, dva poznata i dva o kojima on još nije govorio.

Vučić je naime gostijući u sredu uveče na Pinku rekao da je zadovoljan radom predthodne vlade, posebno radom premijerke Ane Brnabić i Siniše Malog.

„Radili su pod teškim uslovima i ostaće upamćeni u istoriji“, rekao je on. Vučić je, kao i mnogo puta do sada, dodao da će dobar deo ministara iz prethodne vlade biti zamenjen, a da će neka imena ostati ista.

Mediji su pisali da osim Malog i Brnabić, novi mandatari mogu biti i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Goran Vesić, bivši zamenik gradonačelnika Beograda. Od onih koji sada nisu članovi vlade iz SNS na raznim funkcijama pominjan je i Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD.

Izvori Danasa spekulišu da ukoliko se Vučić bude odlučio da Brnabić ostane premijerka, to znači da će vlada biti oročena na par godina, a ukoliko to bude Mali moguće da će nova vlada opstati i duže.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, za Danas navodi da ne zna ko bi mogli biti oni o kojima se još nije spekulisalo niti da li uopšte postoje te da samo Vučić to zna.

– Činjenica da ceo proces izbora vlade Srbije počinje i završava se u njegovoj glavi govori sve o ustrojstvu našeg društva i države. Stoga na kraju nije ni bitno ko će biti premijer ili ministri, u pitanju su osobe koje su svojevoljno pristale da budu bezimene i da umesto njih govori i odlučuje Vučić – kaže Popović.

Ni politikolog Mladen Mrdalj ne zna ko bi to mogao biti.

– Ali definitivno neko ko nema potencijal da gradi svoju frakciju koja bi dala osnova da se Vučić u nekom momentu skine. Poznati lideri frakcija odnosno da imaju potencijal da razviju frakcije (Bratislav) Gašić, (Branislav) Nedimović, (Miloš) Vučević i (Siniša) Mali (Stefanovićeva mreža se verovatno razbežala ili primirila), a od mladih potencijal za to pokazuje najviše Milenko Jovanov. Ostaju, opet Ana Brnabic, Nikola Selaković, Goran Vesić, ili neko četvrti ko nema harizmu niti oštrinu za borbu za najvišu vlast – navodi Mrdalj za Danas.

Izvori bliski naprednjacima Danasu kažu da je jedan od motiva zbog kojeg je Vučić to izgovorio održavanje tenzije među naprednjacima i ministrima koji se nadaju i sami nude za određene funkcije. Pitanje je, kako kažu, i da li su ta dva imane zaista u opticaju za premijera.

Osim što će do konačnog formiranja Vlade zainteresovana javnost nagađati ko su još nepomenuti kandidati, otvara se još jedno pitanje a to je hoće li Vučić, koji je najavio povlačenje s pozicije predsednika SNS, povezati funkciju premijera sa funkcijom predsednika naprednjaka.

Popović navodi da je malo zanimljivije ko će biti predsednik SNS, od toga ko će biti premijer, „jer kod nas partija upravlja svim segmentima života“.

– Ali opet, i to je odluka jednog čoveka i nemam apsolutno nijedan parametar na osnovu kog bih zaključio ko će to biti – kaže on.

Dok Mrdalj ne veruje da će se Vučić povuci sa mesta predsednika SNS, jer bi to destabilizovalo celu piramidu vlasti u okviru SNS i rasplamsalo sukobe frakcija.

Naši izvori bliski naprednjacima potvrđuju Mrdaljevu tezu i kažu da ukoliko Vučič i reši da se povuče sa čela SNS, gotovo da nema šanse da jednoj osobi dozvoli da bude i premijer i predsednik najveće partije budući da bi ta osoba mogla da pomisli da zaseni njegov uticaj.

Zato će, kako kažu, za oba mesta odabrati njemu lojlanu osobu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari