Koga Vučić i Stefanović zavaravaju, ima li kompromisa i ko je na putu indulgencije: Ražalovani naprednjak obilazi odbore po Srbiji 1Foto: Beta/Ministarstvo odbrane Srbije/Jovo Mamula/EV

Iako se deo zainteresovane javnosti iznenadio time što je doškorašnji ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji je zbog afere prisluškivanja predsedniak države stavljen na stub stranačkog srama, obišao odbore SNS na jugu Srbije u Vranju, Bujanovcu, Trgovištu, Surdulici i Vladičinom Hanu, to ne treba da čudi jer je upravo to i najavio predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić.

On je naime na stranačkom skupu kada su saopštena imena novih ministara poručio onima koji to više nisu da će se i za njih naći neko važno mesto ali i da će se oni baviti ubuduće strankom. Vučić je nekoliko dana kasnije, iznerviran istupom bivše ministarke Zorane Mihajlović, koja je rekla da više neće biti ničiji pion, između ostalog rekao i da takav nastup „neće desiti ni sa Stefanovićem, Nedimovićem, Lončarom, ni sa kim drugim“.

Time je, čini se, njima poslao jasnu poruku.  I zaista se ništa nije dogodilo.  Sva trojica mirno ćute, a Stefanović je očigledno već dobio i prvi stranački zadatak obilaska odbora kojim se pohvalio na svom Fejsbuku.

Ostaje ipak nejasno, da li to ipak znači da je Stefanović, kojeg su stranačke kolege optuživale da radi o Vučićevoj glavi pa je i glasovima odbora sa juga Srbije, smenjen sa mesta predsednika Gradskog odbora SNS u Beogradu, na putu iskupljenja pred Vučićem.

Politikolog Boban Stojanović smatra da je očigledno postignut kompromis između Vučića i Stefanovića.

– Prvi neće insistirati na krivičnom gonjenju Stefanovića i istraživanja svih njegovih veza sa aferama i kriminalnim ljudima i šta više ostaće očigledno neki faktor u stranci. Drugi je pristao da ne bude ministar, da više nema obaveštajne podatke i da se bavi partijom. Najtužniji su ti lokalni odbori koji nemaju ništa ni od jednog ni od drugog, a dočekuju Stefanovića iako su do pre nekoliko meseci pričali kako je prisluškivao predsednika i kako ima veze sa Belivukovim klanom po naređenju vrha stranke. I to je to. Tužno, strašno i opasno – kaže Stojanović za Danas.

Dok politikolog Mladen Mrdalj misli da je ovo samo zavaravanje između Vučića i Stefanovića.

– Vučić se pravi da je sve oprošteno, a Stefanović da je odan. Međutim, mislim da među njima nema nikakvog poverenja, jer očigledno imaju kompromitujuće materijale jedan o drugom čime se drže u balansu sve dok jedna strana ne proceni da ima šansu za napad, pa je samo pitanje vremena kada će sukob izbiti na površinu – navodi Mrdalj za naš portal.

Nezvanično nam je nekoliko članova Predsedništva reklo da je ovo Stefanovičev put do indulgencije, ali je i poruka članovima, funkcionerima i simaptizerima da kroz stranački rad na terenu može da se zasluži poverenje predsednika koji je neprikosnoven i jedini autoritet u partiji, odnosno da čovek koji je stigmatizovan, anatemiziran i opterećen aferama prolazi novu inicijaciju da bi okajao grehe u očima članstva i javnosti i daje argument Vučiću da ga eventulano postavi na novu funkciju ali ne odmah.

Kako dodaju, nije Stefanović mogao sam da odluči da obilazi odbore, već je odluka o tome morala da dođe sa vrha stranke, a koja je do lokalnih odbora preko stranačkog operativca Darka Glišića. Uz to, dodaju naši sagovornici, Stefanović u posete odlazi kao član Predsedništva koje je sa izvornih 25 naraslo na čak 100 članova, što mu ne daje neku posebnu težinu.

Slično je, podsećaju naši izvori iz SNS prošao i Bratislav Gašić posle sramne sekstističke izjave 2016. i smene sa mesta ministra odbrane posle niza afera. On se posle toga bez javne funkcije bavio strankom do 2017. kada je postao direktor BIA. Kako zaključuju, iako je Gašićev prestup takođe skandalozan, Stefanović ima veću težinu zbog eventualih informacija koje ima budući da je obavljao važne funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari