Koha ditore: Bez Euleksa Specijalni sud će teško ostvariti mandat 1Foto: N1 (arhiva)

Bez Euleksa Specijalnom sudu će biti teško da izvršava svoj mandat na Kosovu, zato što evropska misija pruža tom sudu logističku i operativnu podršku, piše danas Koha ditore, pozivajući se na izvor koji je bio deo radne grupe za Zakon o specijalnosti i Zakon o toj evropskoj misiji.

Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo je pre pet dana da je predsednik Kosova Hašim Tači osumnjičen za ratne zločine, u vreme kada je odbio da održava godišnju prepisku sa zvaničnim Briselom u vezi sa produženjem mandata Evropskoj misiji za vladavinu zakona na Kosovu.

Izvor dnevnika kaže da bi prekidanje mandata Euleks, ili bilo kakvo prekidanje saradnje institucija sa tom misijom, u velikoj meri komplikovalo rad Specijalnog suda.

„Dakle, postoji pokušaj uklanjanja veoma važne veze koja deluje u ime Specijalnog suda, kao što je Euleks. Iako postoje pravne dileme da nastavak mandata ove misije zavisi od prepiske ili ne, u okolnosti kada institucije Kosova neće ponuditi saradnju, biće teško sprovesti naredbe ili pristup informacijama, bilo da se radi o policiji ili čak i lokalnim sudovima“, rekao je taj izvor.

Do sada su, tvrdi izvor, Specijalizovana veća i Kancelarija specijalizovanog tužioca tvrdili da će njihov mandat biti nastavljen „dok Savet Evropske unije ne obavesti Kosovo da su istrage okončane i da je završen postupak“, kao i to da „za nastavak mandata nisu potrebne posebne radnje, formalnosti ili obaveštenja“.

Iz kabineta predsednika Kosova su ranije izjavili da mandat Euleksa nije produžen razmenom pisama između predsednika Kosova i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, pošto smatraju da sva ovlašćenja treba da budu preneta na institucije Kosova, koje prema njima imaju sve potrebne kapacitete da ih ostvare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari