Kosovska policija negira da šalje oklopna vozila na Sever Kosova 1Kosovska policija Foto: N1 (arhiva)

Specijalna jedinica Kosovske policije otišla je na sever Kosova, nakon što su Srbi sa severa, pripadnici policije, podneli ostavku zajedno sa ostalim političkim i institucionalnim predstavnicima Srba, te pritom skinuli svoje uniforme, piše Koha Ditore. U međuvremenu je stigao demanti iz KP.

Ovaj medij je na svojoj Fejsbuk stranici podelio i video snimak, kako se navodi, polaska specijalne jedinice na sever.

Portal Reporteri piše da je ova jedinica krenila u opštinu Južna Mitrovica, odnosno južni deo Kosovske Mitrovice.

Na pozive Reporteri-a nije odgovorio ni zamenik direktora policije u Severnoj Mitrovici Besim Hoti, kao ni portparol kosovske policije Beki Keljani.

Ipak, Keljani je kasnije za agenciju Tanjug demantovao pisanje Kohe Ditore.

– To nije tačno, kratko je prokomentarisao.

Sama Kosovska policija saopštila je da ima svoje operativne planove za očuvanje ustavnog poretka Kosova, slobodno kretanje, kao i očuvanje reda i javnog mira širom zemlje.

Policija je u saopštenju za javnost dodala da nastavlja da prati dešavanja u zemlji, uključujući nedavna dešavanja na severu Mitrovice, i dala profesionalne procene u skladu sa kojima „preduzimaju neophodne, razumne i zakonske mere za rešavanje problema bezbednosna situacija“ i „stručno reagovanje u slučaju povrede civilne bezbednosti ili ustavnog poretka“, prenose kosovski mediji.

Policija je, prema potrebi i operativnim procenama, saopštila da će angažovati svoje osoblje, radi obavljanja poslova i zakonskih ovlašćenja, kako bi se garantovala opšta bezbednost u zemlji, kao i bezbednost svih građana bez razlike.

KP je saopštila da jedinice kruže u skladu sa obavezama i policijskim zadacima, ali je demantovala da postoji umešanost specijalnih jedinica na severu Mitrovice.

Sve ovo se dešava nakon što su Srbi na severu najavili da će napustiti sve institucije Kosova.

Policajci koji su bili na sastanku sa Srpskom listom skinuli su uniforme kosovske policije.

U Zvečanu je održan sastanak nakon koga su doneti zaključci da će Srbi, članovi Srpske liste, podneti ostavke na sve funkcije u Vladi i Skupštini Kosova, ali i skupštinama opština na severnom delu Kosova, a isto će učiniti gradonačelnici, ali i oni koji rade u pravosuđu i policiji na Severu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari