Koja će biti uloga Ivice Dačića u državnom aparatu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Za Ivicu Dačića se od avgusta zna „da će imati značajnu ulogu u državnom aparatu, osim važnog ministarskog mesta, mesta potpredsednika Vlade Srbije, imaće i funkciju koordinatora službi bezbednosti“, jer je upravo tu rečenicu tada izgovorio njegov decenijski koalicioni partner Aleksandar Vučić.

Šta je tačno dogovoreno međutim, između Dačića i predsednika Srbije i SNS-a, nepoznanica je, kako bi se kao i 2020. kada je došlo do Dačićevog izbora za predsednika parlamenta, dobio što jači efekat političkog iznenađenja.

Dačić je podsetimo, bio tokom desetetogodišnje koalicije svoje Socijalističke partije Srbije i naprednjaka, ministar policije, premijer, zamenik premijera, prvi potpredsednik vlade, ministar spoljnih poslova i najzad predsednik Narodne skupštine.

Mada se u delu javnosti to što je 2020. došao na čelu parlamenta tumačilo kao umanjivanje njegovog značaja i utešna nagrada, u realnosti je Dačićeva uloga bila i dalje jaka.

On je, naime, po funkciji, bio i predsednik Srbije, kada je Vučić van zemlje, ali je što je mnogo važnije, predvodeći pregovore vlasti i opozicije, a i sprovodeći učešće Evropskog parlamenta u tome, omogući legitimizaciju kako referenduma o pravosuđu u januaru, tako i izbora u aprilu 2022.

Na tim izborima, podsetimo, nije osporena Vučićeva pobeda i drugi predsednički mandat. Dačić je vodio kampanju za premijera, a njegova je koaliciona lista sa JS Dragana Markovića Palme imala bolji rezultat nego 2020. Na predsedničkim izborima Dačić je podržao Vučića i pozivao svoje glasače da izaberu lidera SNS.

Oko 400.000 socijalista pomoglo je da Aleksandar Vučić pobedi u prvom krugu predsedničkih, rekao je Dačić, u aprilu, uoči ponavljanja glasanja na pojedinim mestima, nakon izbora 3. aprila.

Posle svakih izbora, u proteklih deset godina, Dačić najavuje novu energiju i podmlađivanje svoje partije, kao i kadrovske promene, međutim, na kraju uvek „stara“ ekipa socijalista (Dušan Bajatović, Branko Ružić…) bude ta koja zadrži pozicije.

Od kada je Vučić rekao da će Dačić biti koordinator službi bezbednosti, odnosno sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, traju nagađanja šta će biti Dačićeva pozicija u novoj vladi Ane Brnabić.

Najraširenija nagađanja glase da će Dačić ponovo biti ministar policije.

U njih je međutim, i naježe poverovati, budući da je 2013. dok je bio premijer i ministar policije, Dačić bio pod paljbom više afera („Miša Banana“) koje su ga dovodile u vezu sa narko grupom optuženog Darka Šarića.

Kako je u vreme SNS, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, ili koordinator službi bezbednosti što je popularniji naziv iste funkcije, bio istovremeno i ministar odbrane (Aleksandar Vučić, Nebojša Stefanović) ne može se isključiti da bi Dačić mogao da postane i ministar odbrane.

Odlazeći ministar odbrane Nebojša Stefanović 2017. je, dok je bio ministar policije, postavljen za koordinatora službi bezbednosti, ali nema dostupnih informacije da li je, kad i kako razrešen.

Stefanović je u maju 2021. podneo ostavku na mesto predsednika Beogradskog odbora SNS, pošto su prethodno gotovo svi lokalni odbori vladajuće stranke tražili njegovu smenu, pošto je doveden u vezu sa više kriminalnih afera, ali i sa aferom prisluškivanja Vučića.

U foto finišu pred formiranje nove vlade Ane Brnabić, za koju mediji bliski vlasti tvrde, da će biti izglasana 27. oktobra (kada pada i stranačka slava SNS Sveta Petka) pojavili su se navodi da će Dačić ponovo preuzeti ministarstvo spoljnih poslova.

Međutim, postoji još jedno ministarstvo koje je „blisko“ funkciji koordinatora službi bezbednosti, sem policije, odbrane i diplomatije, a to je ministarstvo pravde.

Najzad, kada je govorio o Dačiću, Vučić je upotrebio izraz „državni aparat“, što je širi pojam od vlade, tako da u teoriji ne treba isključiti ni mogućnost da šef socijalista dođe na čelu neke od obaveštajnih agencija, BIA ili vojnih, ili velikih državnih preduzeća poput Srbijagasa.

Raširena je spekulacija da će dugogodišnji direktor Srbijagasa Dušan Bajatović morati da napusti ovu funkciju, kao i da će je prepustiti aktuelnom ministru policije i Vučićevom bliskom prijatelju Aleksandru Vulinu. Međutim, i druga iznenađenja su moguća i verovatna.

Sam Dačić ne potvrđuje, ali ni ne odbacuje, nagađanja o svojoj budućoj poziciji, ali je primetno izašao iz senke, odnosno nakon odstustva, ponovo se nakon što je Vučić objavio na Instagramu fotografije njih dvojice sa sinovima, pojavljuje u medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari