Koliko stranaka će činiti novu vladu: Koje resore dobijaju Dačićevi, a koje Ljajićevi ljudi? 1

Lideri SNS i SPS Aleksandar Vučić i Ivica Dačić dogovorili su za vikend formiranje šeste po redu zajedničke vlade, u kojoj će te dve partije biti stožeri nove – stare vladajuće koalicije. Novu izvršnu vlast činiće još najmanje četiri stranke, a neizvesno je da li će u budućoj vladi biti mesta za Aleksandra Vulina, odnosno njegov Pokret socijalista, piše nova.rs.

Kako se navodi, za sada se samo spekuliše da će socijalisti dobiti resor policije ili spoljnih poslova, a na čelo jedno od ta dva resora trebalo bi da dođe Ivica Dačić. Takođe, prema nepotvrđenim informacijama, SPS-u će pripasti još resori sporta, prosvete i poljoprivrede.

Spekulisalo se da će Vanju Udovičića u fotelji ministra sporta zameniti nekadašnji rukometaš Ratko Nikolić, a očekuje se da resor prosvete ostane u rukama Branka Ružića.

Osim naprednjaka i socijalista deo nove izvršne vlasti biće i SDPS Rasima Ljajića. Kako je “Nova” objavila, mesto ministra dobiće iz Ljajićeve partije dobiće Husein Memić, koji je od maja ove godine direktor Kulturnog centra u Novom Pazaru. On će biti ministar turizma i omladine.

Tatjana Matić, odlazeća ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, najverovatnije će preći u neko javno preduzeća.

Očekuje se da će deo nove vlade biti i PUPS, koji je u prethodnoj izvršnoj vlasti imao jedno ministarstvo bez portfelja. Milan Krkobabić, lider te partije, bio je ministar za brigu o selu.

Njegovo ime od izbora nije pominjalo u kontekstu preuzimanja nekog ministarstva, ali bilo bi iznenađenje da Krkobabić “ne izvuče” nijedan resor. U poslednjih pet vlada, PUPS nije imao resor samo u jednoj i to u prvoj vladi Aleksandra Vučića.

Deo nove vlade izvesno će biti i Savez vojvođanskih Mađara. Funkcioneri te stranke u nekoliko navrata su izjavili da ne žele ministarstva, već nekoliko mesta državnih sekretara.

U novoj izvršnoj vlasti biće i Stranka pravde i pomirenja Usame Zukorlića. Očekuje se da ova partija u budućoj vladi dobije nekoliko mesta državnih sekretara, a malo je verovatno da će preuzeti neko ministarstvo.

Iako je Vučić u izbornoj noći najavio mogućnost da bi deo nove vlade mogla da bude i hrvatska manjina, odnosno Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, malo je verovatno da će se to desiti. Prema saznanjima “Nove”, sa vrhom DSHV nije bilo nikakvih razgovora na tu temu.

Takođe, pitanje je da li će u trećem kabinetu Ane Brnabić biti mesta za Aleksandra Vulina, koji je od 2012. bio deo svake vlade.

Kada je reč o kadrovskim rešenjima, uz mandatarku Anu Brnabićč, sigurni članovi vlade su Miloš Vučević, sada gradonačelnik Novog Sada, za kojeg se spekuliše da bi mogao voditi resor odbrane, Siniša Mali, sadašnji ministar finansija, Ivica Dačić, dosadašnji predsedsednik Skupštine, koji će prema najavama biti zamenik premijera i koordinator službi bezbednosti.

Kako Nova piše gotovo da nijedan ministar u aktuelnom sazivu Vlade Srbije ne može sa sigurnošću da kaže da će i po formiranju nove izvršne vlasti zadržati svoju poziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari