Koje stranke opozicije još podržavaju ponavljanje izbora? 1

Zahtev koalicije Srbija protiv nasilja da se ponište izbori na svim nivoima i organizju novi, prema saznanjima Danasa podržavaju koalicija NADA, Narodna stranka, Socijaldemokratska stranka i Pokret Dveri. To, međutim, ne znači da će se sve te stranke priključiti protestu ispred Republičke izborne komisije. Većina smatra da za to ne postoji kritična masa.

„Uvek kada su se stranke umešale u organizaciju protesta, oni su propadali i zato koalicija Nada neće učestvovati direktno u njihovoj organizaciji ispred Republičke izborne komisije. Međitim, našim članovima dajemo na volju da sami odluče da li će učestvovati ili ne“, kaže za Danas Vojislav Mihailović, jedan od lidera koalicije NADa, koji smatra da izbori u Beogradu treba da se ponove.

On napominje da su ovo bili najneregularniji izbori do sada, jer je Aleksandar Vučić postao svestan da postoji mogućnost da ih izgubi.

„Vlast je uhvaćena u krađi glasova na stotinama biračkih mesta, kupovini glasova što je krivično delo, u uvozu glasača iz Republike Srpske i brojnim nepravilnostima. Kompromisno rešenje i za vlast i opoziciju je da se ponove izbori u Beogradu i time prevaziđe politička kriza koja postoji i postaje sve veća“, ističe Mihailović.

I njegov koalicioni partner Miloš Jovanović koji je najavio sastanak sa predstavnicima proevropske opozicije, izrazio je sumnju da će protesti dati rezultat. Smatra da je to relativno nepromišljena priča, jer nema energije, kritične mase, a ni konteksta.

„Prosto ne postoji kritična masa za vaninstitucionalni rasplet“, navodi Jovanović i da poučen iskustvom sa dva ili tri pokretana protesta, smatra da ovo neće uspeti.

I Narodna stranka, kako napominje za Danas Stefan Jovanović, potpredsednik te stranke, podržava zahtev da se ponište izbori, ali ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji.

„Očigledno je da je bilo dosta nepravilnosti tokom izbornog dana, uključujući i slučaj trijažnog centra “Arena”, ističe Joanović , dosadašnji poslanik Narodne stranke koja na proteklim izborima nije prešla izborni prag.

Dodaje da pogotovu podržava mlade ljude koji protestuju protiv ovako nenormalnog sistema, i traže da žive u normalnoj državi.

On, ipak, nije želeo da odgovori na pitanje da li će se članovi negove stranke priključiti protestu ispred Republičke izborne komisije.

Boško Obradović, lider Dveri smatra da treba iskoristiti sve zakonske mogućnosti, pa tek onda preći na one navinstitcionalne .

„Nacionalno okupljanje u kome su Dveri i zavtnici na republičkom nivou je iznad cenzusa, a nadam se da ćemo se i u Beogradu naći iznad cenzusa nakon ponavljanja izbora. Borba za izborni rezultat se nastavlja. Dveri predale više od 120 prigovora zbog neregularnosti na parlamentarnim i izborima na lokalnom nivou, kao i dva zbirna prigovora Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), sa konkretnim dokazima zloupotreba i kršenja zakona, posebno kad su u pitanju „fantomski glasači“, ističe Obradović za Danas.

On ističe da Dveri nameravaju da iscrpe sve pravne i zakonske procedure,a da na kraju procesa ostaje Ustavni sud Srbije. Predlaže da svi poslanici opozicije iz postojećeg saziva podnesu zahtev Ustavnom sudu za poništavanje svih izbora u Srbiji.

„To je ključni stav i to možemo uraditi zajedno, jer niko sam ne može da se izbori. A onda možemo da raspravljamo o svim drugim vidovima borbe, pa i protestima. Nisu izbori bili neregularni samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji. I mi zato tražimo ponavljanje izbora na svim nivoima, tako što bi bili održani naredne godine kada i preostali lokalni izbori. Međutim, ne smemo da dozvolimo nove izbore pod ovim uslovima, već moramo obezbediti slobdu medija i sređeni birački spisak“, objašnjava lider Dveri i dodaje da je spreman da razgovara i sa peoevropskom opozicijom ,ali da za sada nije dobio poziv za razgovor, niti je on zvao bilo koga.

Na društvnoj mreži Iks (bivši Tviter) oglasio se i Boris Tadić, lider SDS, koji je naveo da ne prihvata rezultate izbora i da se svom snagom pridružuje borbi za poništavanje rezultata izbora na svim nivoima. Dodaje i da su članovi njegove stranke prisutni na protestima od prve večeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari