Koje su opcije pred Vučićem u Beogradu: SNS ne odgovara privremen organ zbog prisustva opozicije 1Foto: Beta/Miloš Miškov ( arhivska fotografiaj)

Srpskoj naprednoj stranci više odgovara da do eventulanih novih izbora u Beogradu ima svog gradonačelnika nego da bude formiran privremeni organ u koji će ući i opozicioni predstavnici i moći će da kontrolišu prošle i naredne procese u glavnom gradu, nezvanične su procene dela proevropske opozicije koja je učestvovala na beogradskim izborima.

Kako nam je rečno, dok se čeka stav predsednika SNS, koji obavlja i funkciju predsednika države, Aleksandra Vučića o zahtevu predsednika opozicione SSP, Dragana Đailasa, da izbori budu ponovljenu u celom glavnom gradu budući da, prema nekim procenama niko nema većinu, jasno je da Vučić može političkom trgovinom da obezbedi većinu u Skupštini grada od 60 odbornika.

Toliko je, podsetimo, Vučić i rekao Đilasu da SNS može da obezbedi.

Ali se, kako nam kažu, postavlja pitanje legitimiteta te većine, koja bi svakako mogla da bude aktivna neko vreme ili do novoh izbora.

S druge strane, aktuelna vlast sve čini sve da opoziciji onemogući da na ponovljenim izborima progura listu „Ajmo ljudi“ preko cenzusa, budući da se ponovljeni izbori na nekim biračim mestima neće, kako sada stvari stoje, održavati u isto vreme, nego parcijalno.

To bi, prema procenama naših sagovornika, glasače opozicije koji treba masovno da izađu i glasaju za jednu listu moglo da umori.

Naši sagoviornici kažu, da tempo rada Gradske izborne komisije, ipak diktira vlast, te da u zavisnosti od brzine rešavanja prigovora zavisi i sve ostalo, od termina ponavljanja izbora na spornim biračkim mestima, do konstituisanja Skupštine grada, što prema njihovoj procene neće biti sporno, pa do izbora gradonačlenika ili formiranja privremenog organa.

Prema nekim procenama, ako se sa žalbama GIK i Upravnom sudu završi do sredine maja, mandati u Skupštini bi mogli da budu potvrđeni do sredine juna, kada kreće i rok za izbor gradonačlenika, što bi moglo da potraje do sredine avgusta.

Hoće li se Vučić odlučiti za izbor svog gradonačelnika, što će značiti da novih izbora u Beogradu možda i neće biti, ili će se ipak odlučiti na privremeni organ koji znači sigurno ponavljanje izbora, još nije poznato.

A pitanje je i da li će biti jasnog odgovora do kraja ove nedelje, kada se očekuje da će Vučić izađe sa stavom o ponavljanju izbora, navode naši sagovonici.

Ono što se može pretpostaviti sada, je da SNS, ukoliko bude birao svog gradonačlenika, to ne bi trebalo da budu Ana Brnabić ili Siniša Mali.

Osim što, kako kažu naši sagovornici iz opozicije, Vučić za njih ima druge planove, njih dvoje nisu među 47 onih sa liste SNS koji ulaze u gradsku skupštinu.

Brnabić je, kao potpredsednica SNS zadužena za Beograd bila na 63. mestu a Mali, kao ministar finansija na 67.

Među tih, 47 naprednjaka, su Aleksandar Šapić na prvom mestu i Goran Vesić, sadašnji zamenik gradonačelnika na četvrtom.

Međutim, tu je i Andrija Mladenović, bivši član DSS, koji je na naprednjačkoj listi kao samostalni igrač na osmom mestu.

On bi mogao da bude iznenađenje i prelazno rešenje naprednjaka, budući da ima dosta iskustva u gradskim poslovima.

Pritom, Šapić, kako se pretpostavlja nije ispunio očekivanja naprednjaka u ovoj kampanji jer nije uspeo da dominira ni u Novom Beogradu, opštini koju vodi.

Izbacivanjem Šapića iz igre, ostvalja se prostor za Gorana Vesića, za kojeg malo ko veruje da će biti gradonačelnik, te da bi mogao da pređe na neku od direktorskih ili ministarskih funkcija.

Naši sagovornici ipak ostavljaju prostora da Vučić svojom odlukom sve iznenadi.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ako se u jedinici lokalne samouprave ne sprovedu izbori za odbornike ili ako se posle sprovedenih izbora ne konstituiše skupština u skladu sa ovim zakonom u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, Vlada imenuje privremeni organ iz koji obavlja tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa jedinice lokalne samouprave.

Posebnim rešenjem Vlada imenuje predsednika i članove privremenog organa, vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave.

U roku od dva meseca od raspuštanja gradskog parlamenta predsednik Skupštine Srbije mora da raspiše nove izbore za Beograd, a oni moraju da budu održani u roku od 45 do 60 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari