Koji lideri prvi put sede u poslaničkoj klupi? 1Foto: Miloš Tešić/ATAImages

Jedan predsednik stranke i jedan lider pokreta su na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije u utorak po prvi put i zvanično postali narodni poslanici.

Jedan je iskusni političar sa liste “Srbija protiv nasilja”, a drugi je lider pokreta koji se od pre nekoliko godina otvoreno bavi politikom iako je od devedesetih član raznih partija.

Opoziciona lista “Srbija protiv nasilja” osvojila je u Skupštini Srbije 65 mandata. Mesta u skupštinskim klupama zauzeće istaknuti funkcioneri stranaka i pokreta sa liste, ali i lideri. Među njima je i jedan koji do sada nije bio u parlamentu, iako je već dugo u fokusu javnosti i bavi se politikom.

U pitanju je Zdravko Ponoš, predsednik Srbija centra. Njegova partija ima devet poslaničkih mandata, a Ponoš je na listi bio deseti.

Dragan Đilas, lider Stanke slobode i pravde, dugo nije bio poslanik. On je 2014. godine kao lider Demokratske stranke ušao u parlament, ali je nakon nekoliko meseci podneo ostavku na poslaničku funkciju.

Koji lideri prvi put sede u poslaničkoj klupi? 2
foto A.H./ATAImages

Ostali lideri SPN, poput Miroslava Aleksića, predsednika Narodnog pokreta Srbije, Aleksandra Jovanovića Ćute, lidera Ekološkog ustanka, Radomira Lazovića, kopredsednika Zeleno-levog fronta ili pak Zorana Lutovca, predsednika DS, bili su u Skupštini i u prošlom sazivu.

Uz Ponoša, prvu put u Skupštini je Branimir Nestorović. On je sa svojim pokretom “Mi – glas iz naroda” na iznenađenje mnogih prešao cenzus, ušao u parlament i ima 13 mandata.

Koji lideri prvi put sede u poslaničkoj klupi? 3
foto A.H./ATAImages

On je već prvog dana napravio skandal, nazvavši kolege iz opozicije „Ciganima“.

U utorak je održana konstitutivna sednica Skupštine Srbije sa koje su poslanici opozicije izašli i u skupštinskom holu položili poslaničku zakletvu.

Sednica je trajala oko sat vremena, a opozicija je sve vreme stajala van svojih poslaničkih klupa, duvala u pištalje i držala transparente na kojiam je pisalo da su izbori pokradeni.

I poslanici vlasti su bili spremni, pa su i oni držali papire na kojima su bile tabele i grafikoni, a sa balkona je visio veliki tansparent „dosovske lopuže opet biste da pljačkate Srbiju, neće moći“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari