Koji su rejtinzi stranaka u Beogradu: Ko bi imao veću podršku Vučićev blok ili koalicija "Srbija protiv nasilja"? 1foto Miroslav Dragojević

Koalicija stranaka koje organizuju proteste „Srbija protiv nasilja“ bi u Beogradu imala veću podršku od bloka SNS, SPS, Jedinstvena Srbija i PUPS, pokazuju odgovori Beograđana na pitanje za koga bi se odlučili kada bi se ova dva potencijalna bloka našli jedan naspram drugom, u okviru istraživanja Agencije Stata i Audio i video produkcije JSP.

Stata i JSP su istraživanje radili na prostoru Beograda, a učestovalo je 830 ispitanika, što je reprezentativan uzorak za stanovništvo prestonice, koji su ispitivani onlajn, telefonom i terenski, rekli su istraživači.

Građani su pitali i koju političku opciju podržavaju, ali ne u kontekstu izbora, jer se, kažu istraživači, ne zna kada će oni biti.

Po ovom istraživanju najveću podršku ima SNS, a najmanju Narodna stranka.

Koji su rejtinzi stranaka u Beogradu: Ko bi imao veću podršku Vučićev blok ili koalicija "Srbija protiv nasilja"? 2
foto: Printscreen/Medija Centar

SNS je na 31, 5 odsto, odmah ispod Stranka slobode i pravde (SSP) sa 16,2 odsto, dok je na trećem mestu Ne davimo Beograd sa 10,1 odsto podrške. Socijalistička partija Srbije je na 6,3 odsto.

Pokret Srbija Centar (SRCE) ima podršku 5,8 odsto Beograđana, Nova Demokratksa stranka Srbije 5,3, Ekološki ustanak 4,8 odsto.

Dveri su na 4,4 odsto, Zavetnici 4,1 odto, Pokret slobodnih građana 4,1 odsto, dok Narodna stranka ima 2,6 odsto podrške.

Ostale opcije su ukupno na 4,5 (DS, SRS, SDS, Zajedno, POKS).

Na sledećem pitanju o širim koalicija, da s jedne strane bude blok SNS, SPS, JS i PUPS, predvođen Aleksandrom Vučićem, a sa druge blok „Srbija protiv nasilja“ koju bi činile opcije koje su organizatori protest Beograđani su se većinski opredelili za blok opozicije.

Blok vlasti bi imao 38,4 odsto u Beogradu, a koalicija “Srbija protiv nasilja” 44,6 odsto Beograđana. Državotvorna opozicija (Dveri, POKS, Novi DSS, Zavetnici) – oko 10 odsto.

Njih 1,4 odsto odgovorili bi „Nešto drugo“, a 5,4 odsto u ovoj ponudi ne bi znalo za koga da se odluči.

Koji su rejtinzi stranaka u Beogradu: Ko bi imao veću podršku Vučićev blok ili koalicija "Srbija protiv nasilja"? 3
foto: Printscreen/Medija Centar

JSP i Stata su rezultate ovog istraživanja, koje je deo jednog šireg „Vox Populi“, predstavili danas u beogradskom Medija centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari