Koliko bi poslanika glasalo protiv litijuma: Anketa Kreni promeni 1foto: Kreni promeni, Tviter

Od svih 250 narodnih poslanika koje su aktivisti inicijative „Kreni-promeni“ anketirali u vezi sa predlogom zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora, samo njih 11 je reklo da će stati uz građane i glasati za taj zakon, rečeno je danas na konferenciji za novinare te inicijative održanoj ispred Palate Srbija.

Aktivistkinja „Kreni-promeni“ Marina Pavlić ocenila je da je takav rezultat poražavajući, s obzirom da je za inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma i bora prikupljeno više od 38.000 potpisa građana i upitala da li su poslanici partijski ili narodni.

Ona je upitala gde je preostalih 239 poslanika i navela da će javno biti objavljenja imena 11 poslanika koji su podržali građane, ali i svih ostalih koji su odlučili da ignorišu građane.

U okviru konferencije za novinare „Kreni-promeni“ je izveo i performans koji se sastojao od 250 praznih stolica koje simbolišu parlament koji je propratio „poslednji apel poslanicima da se prisete svoje funkcije da stoje uz svoj narod“.

Aktivistkinja „Kreni-proeni“ Kristina Urošević istakla je da je građanima onemogućen pristup poslanicima i navela da ne odgovaraju na mejlove, a da sekretarice poslaničkih klubova ne povezuju sa poslanicima građane koji pozivaju telefonom Skupštinu.

Ako se i dogodi da poslanici zakažu sastanak sa građanima, dodala je, najčešći odgovor je da poslanici ne smeju da javno iskažu svoj stav bez prethodno dobijene dozvole predsednika stranke.

Urošević je rekla da je nakon razgovor sa poslanicima koji su obećali da će podržati zakon o zabrani iskopavanja litijuma i bora bila praksa da se aktivisti fotografišu sa poslanicima kako bi ta fotografija bila dokaz „javnog obavezivanja“ da će poslanik zaista glasati za zakon.

Ona je navela da je u jednom slučaju poslanik rekao da intimno podržava narodnu inicijativu i da želi da glasa za zakon, ali da je prihvatio da se fotografiše isključivo svojim telefonom i obećao da će tu fotografiju poslati inicijativi „Kreni-promeni“ ukoliko dobije odobrenje predsednika stranke.

Urošević je ocenila da je to apsurdno i poražavajuće, budući da poslanici u skupštinskim klupama sede i trebalo bi da glasaju „lično, svojim imenom i prezimenom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari