Komadant snaga NATO u Južnoj Evropi Stjuart Manč izjavio je danas FoNetu da Alijansa u potpunosti poštuje proklamovanu politiku vojne neutralnosti Srbije i pravo svake zemlje da bira sopstveni put i pozvao sve aktere na Kosovu da budu u bliskoj koordinaciji sa Kforom i da se uzdrže od provokativnih demonstracija sile.

Srbija ima suvereno pravo da kreira sopstvenu spoljnu politiku i bira bezbednosne aranžmane slobodno, bez ikakvog mešanja sa strane, rekao je Manč, uz konstataciju da su NATO i Srbija dugo partneri.

Radili smo zajedno kako bi bili spremniji za vanredne situacije, poput poplava i šumskih požara. Pomažemo Srbiji u reformama njenih bezbednosnih snaga i institucija, naveo je Manč i dodao da Alijansa obučava srpske vojnike za mirovne misije.

Kako je istakao, NATO je uložio milione evra da bi pomogao Srbiji da uništi stotine tona zastarele municije.

Imamo dugu naučnu saradnju sa Srbijom kroz program Nauka za mir i bezbednost, uključujući oblasti energetske i ekološke sigurnosti, borbe protiv terorizma i sajber odbrane, izjavio je Manč, navodeći da su Srbija i NATO zajedno radili i na obuci iračkih vojnih lekara.

Možemo imati jake odnose sa našim partnerima, kao što imamo sa Austrijom i Švajcarskom, a da ne postanu članovi NATO, konstatovao je Manč.

Prema njegovim rečima, više od 3.700 pripadnika Kfora iz 27 zemalja nastavlja da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kfor pažljivo prati situaciju na severu Kosova. Od oktobra pojačavamo naše prisustvo, dodavanjem snaga, kao i patrolama na severu Kosova ove nedelje, izjavio je Manč.

On očekuje od svih aktera da budu u bliskoj koordinaciji sa Kforom i da se uzdržavaju od provokativnih demonstracija sile, kako bi se održavala sigurnost i bezbednost svih zajednica.

Pozivamo sve strane da deluju konstruktivno, da bi se osigurali bezbednost i sloboda kretanja na Kosovu, rekao je Manč, naglasivši da će Kfor nastaviti da ispunjava svoj mandat i ocenu da se rešenja moraju tražiti kroz dijalog.

Što se tiče uticaja Rusije na Zapadnom Balkanu, Manč je izjavio da NATO poziva Moskvu da igra konstruktivnu ulogu u regionu.

Nažalost, redovno svedočimo da ona radi suprotno. Primetne su hakerske aktivnosti, dezinformacije, zastrašivanje i druge destabilizujuće aktivnosti, ukazao je Manč.

On je izjavio da su prošle godine Rusija i Kina delovale zajedno u UN kako bi podrivale ciljeve međunarodne zajednice da se produži misija Evropske unije Altea u Bosni i Hercegovini.

To je samo još jedan primer sve štetnijeg uticaja Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu, ocenio je Manč.

Navodeći da NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo svake zemlje da bira sopstvene političke i bezbednosne aranžmane, Manč je rekao: „Pozivamo Rusiju da radi isto. To je osnovno načelo evropske bezbednosti, na koje smo se svi obavezali, pa i Rusija“.

Povodom odbijanja Beograda da uvede sankcije protiv Moskve, Manč je izjavio da neće komentarisati političke odluke Srbije, ali da NATO pozdravlja njenu podršku dvema rezolucijama Generalne skupštine UN kojima se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu.

Manč je ocenio da je ruski predsednik Vladimir Putin napravio velike strateške greške, potcenivši odlučnost ukrajinskog naroda da brani svoju zemlju, domove i porodice, kao i jedinstvo NATO i partnera Alijanse.

To je nanelo nesagledive troškove Kremlju. Ilegalna invazija na Ukrajinu je dovela Rusiju do toga da postane siromašnija i izolovanija, smatra Manč.

Govoreći o ulozi Alijanse na Zapadnom Balkanu, Manč je izjavio da NATO ima dugu istoriju pružanja podrške miru i stabilnosti u regionu.

Kako je naglasio, naš novi Strateški koncept, odobren u junu na samitu u Madridu, ponovo je potvrdio strateški značaj regiona za NATO.

Jednoglasni smo u stavu povodom važnosti našeg dugotrajnog prisustva u regionu, koje se ogleda u više različitih angažmana, kao i kroz doprinos regionalnoj stabilnosti najnovijih članica Alijanse, Crna Gore i Severne Makedonije, rekao je Manč.

U BiH nastavljamo da podržavamo operaciju Altea. Naše sedište u Sarajevu je uključeno u niz aktivnosti podrške procesu reformi i modernizacije struktura odbrane i bezbednosti BiH, izjavio je Manč.

On je naglasio i da Vojna kancelarija NATO za vezu u Beogradu omogućava saradnju Srbije i Alijanse u više oblasti, prema programu Partnerstvo za mir.

Naša saradnja sa EU i drugim slično orijentisanim partnerima je od ključnog značaja. Nastavićemo da radimo zajedno da bi očuvali stabilnost i pružali podršku reformama u regionu, jer su bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu važni za NATO, kao i za mir i stabilnost u Evropi, zaključio je Mač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari