Komersant: Pojačan pritisak Zapada na Srbiju zbog Rusije 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

U vreme širenja ratnih dejstava u Ukrajini i delimične mobilizacije najavljene u Rusiji, pojačan je pritisak na rukovodstvo Srbije da prekine „interakciju“ sa Moskvom i pridruži se sankcijama Ruskoj Federaciji, piše danas moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da se sada pritiscima Zapada pridružio i deo srpske opozicije, optužujući vlasti u zemlji da pokušava da „zabode prst u oko celom civilizovanom svetu“, a da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po sopstvenom priznanju, računa da će i dalje nastaviti da „vrda“.

Povod za novo pojačanje pritisaka na rukovodstvo Srbije bilo je potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za 2023/2024. godinu, krajem nedelje na margini Generalne skupštine UN u Njujorku, podeća list.

Komersant dodaje da dokument koji su potpisali ministri spoljnih poslova dve zemlje Sergej Lavrov i Nikola Selakovič nije bio samo prvi dokument ovog nivoa koji su potpisali Moskva i Beograd nakon ulaska ruskih trupa u Ukrajinu 24. februara, već se njegovo potpisivanje poklopilo sa eskalacijom tamošnjih sukoba i delimičnom mobilizacijom u Rusiji.

„Reakcija Zapada se pokazala očekivano negativnom i oštrom“, navodi dnevnik, dodajući da se kritici srpskih vlasti pridružila i srpska opozicija, optužujući vlasti za „prorusku politiku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari