Komesar EU: Želimo veću dinamiku u pregovorima sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/ MALTON DIBRA

Komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varheji izjavio je danas da Brisel želi veću dinamiku u pregovorima sa Srbijom, koji su prošle godine tekli veoma sporo, i da Beograd mora da iskoristi sadašnju priliku za nastavak dijaloga sa Prištinom.

„Ključno je da Kosovo i Srbija iskoriste trenutni prozor mogućnosti za ostvarenje napretka u dijalogu, koji je od ključne važnosti za evropske aspiracije Kosova i Srbije. Proces treba da se nastavi kada budu formirane kosovske institucije“, rekao je Varheji na onlajn „Tirana ekonomskom forumu“.

Varheji je dodao da će Evropska komisija pomoći dijalog zajedno sa „američkim prijateljima“, navodi se u saopštenju Komisije.

Evropski komesar je rekao da je važno što je Srbija prihvatila novu metodologiju proširenja.

„Naravno, odluka o otvaranju klastera ostaje na zemljama članicama, ali bismo želeli da zacrtamo ambiciozni kurs koji će otvoriti sve klastere čim se za to stvore uslovi“, kazao je Varheji.

Od Kosova se očekuje veća politička stabilnost kako bi se ubrzale reforme, uključujući oblasti vladavine prava i socio-ekonomskog razvoja.

„Komisija smatra da su svi uslovi ispunjeni za viznu liberalizaciju za kosovske građane, ali još nisu ubeđene sve zemlje članice“, rekao je komesar EU.

Varheji je rekao da EU i države regiona samo zajedno mogu da ispune“davno data obećanja“  – obećanje Brisela da će ceo Zapadni Balkan biti deo EU i obećanje zemalja kandidata da će sprovesti fundamentalne reforme kako bi ta persepktiva postala stvarnost.

„Naporno radimo da ubrzamo stvari tako da EU može da ispuni obećanje, ali i vi treba da ispunite vaša. Ulazak Zapadnog Balkana u EU je naš najviši prioritet i u našem najboljem interesu“, rekao je Varheji.

Ocenio je da su reforme u zemljama regiona često bile spore, zbog čega su neke članice EU dovodile u pitanje „transformativnu moć procesa proširenja“, ne odobravajući dalji napredak.

„Sa druge strane, EU previše često nije uspevala da pozitivno odgovori ujedinjenim glasom kada su partneri ispunjavali reformske obaveze“, kazao je.

Kada je u pitanju Albanija, Varheji je rekao da Evropska komisija smatra da su ispunjeni svi uslovi za održavanje prve međuvladine konferencije o pristupnim pregovorima.

„To je zahvaljujući važnim reformama u izbornom zakonu, vladavini prava, pravosuđu, uključujući procenu rada sudija i tužilaca“, rekao je Varheji.

Severna Makedonija održava stalan tempo u sprovođenju reformi, rekao je Varheji, dodajući da je važno brzo naći obostrano prihvatljiva rešenja bilateralnih sporova sa Bugarskom.

Napredak u oblasti vladavine prava će biti od suštnske važnosti za Crnu Goru, a Bosna i Hercegovina mora da sprovede promene ustava i izbornog zakona, kao i da ostvari napredak u refromi pravosuđa.

Varheji je rekao da je EU od početka pandemije kovida-19 pomagala region i ponašala se prema tim državama kao prema budućim zemljama članicama.

„Sada smo usredsređeni da što pre obezbednimo vakcine za region. Razumem razočaranje što se ovo pokazalo mnogo težim nego što smo se nadali. Ipak, ispitujemo sve mogućnosti kako bismo pomogli koristeći paket od 70 miliona evra koji smo usvojili u decembru u te svrhe“, rekao je on.

Varheji je govorio i o prednostima stvaranja zajednčkog regionalnog tržišta, što bi povećalo atraktivnost regiona stranim investitorima i pomoglo integraciju u jedinstveno tržište EU.

„Neka vaša dela budu jednaka vašim obećanjima. Ja obećavam da ću uraditi sve što mogu da vam pomognem da napredujete u procesu pristupanja i smanjenju ekonomskog jaza između regiona i EU. Računam na vas da ćete takođe ispuniti svoja obećanja“, zaključio je Varheji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari