Konfuzija kao posledica ishitrene odluke o bojkotu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Konfuzija oko toga hoće li ili ne na lokalne izbore izaći Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin i zamenik predsednika DS, i Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca i lider Zajedno za Srbiju, pokazuje ishitrenost donošenja odluke da se ne izađe na izbore na svim nivoima, nezvanično kažu izvori Danasa bliski SZS i ostalim strankama koje su proglasile bojkot.

Prema rečima naših sagovornika, ovakav ishod trebalo je uzeti u obzir i razmatrati ga pre nego što je bilo koja odluka doneta.

Zvaničnu i konačnu odluku o bojkotu još nisu saopštili ni Paunović ni Zelenović.

Nezvanično pak niko ne sumnja da neće iskoristiti priliku da još četiri godine vode mesta na čijem su čelu.

Novu dimenziju u odnosu na to da li oni time krše ili ne zajedničku odluku opozicionog Saveza za Srbiju da se ne izlazi na lokalne, ali ni parlamentarne niti pokrajinske izbore, daje Paunovićeva nedavna objava na Tviteru.

„Istina je da je sadašnji stav SZS različit od dogovora koji je kako sam razumeo postignut sa donosiocima odluka u SZS avgusta 2019. Ispalo je da smo se pogrešno razumeli. Moguće, ali teško. Ali dobro, politika je takva, stalno promenljiva“, napisao je on ne precizirajući sa kim je razgovarao.

U Savezu juče nisu želeli da komentarišu ovu informaciju.

Izvori Danasa iz Saveza i sa opozicione scene nezvanično kažu da nije isključeno da je takav dogovor postojao ili da se bar o tome razgovaralo, ali da su tada i Paunović i Zelenović bar na rečima bili bliži bojkotu nego izlasku.

Sada, kako procenjuju naši sagovornici, kada se izbori bliže i kada postoje šanse i da izgube vlast u mestima koje vode ali i da ostanu na čelu Paraćina i Šapca, bojkot kao opcija sve više bledi.

Prema rečima naših sagovornika, Paunović i Zelenović su sigurno pod ogromnim pritiskom ostatka Saveza u kojem su svesni da je potpuni bojkot lokala nemoguće ostvariti jer će članovi stranaka Saveza, bez obzira na posledice eventualnog izbacivanja iz partija, sigurno organizovati grupe građana i učestvovati na izborima.

Dok Paunović i Zelenović, kako prenose neki mediji, pokušavaju da nađu način da izbegnu negativne posledice svojih odluka, iščekivanje šta će na kraju reći o svom izlasku na izbore u beogradskoj opštini Stari grad, predsednik te opštine Marko Bastać produžio je do maksimuma.

Iako je deo javnosti koja prati dešavanja na opozicionoj sceni očekivao da će on tokom jučerašnjeg dana konačno na svoj tviter nalog okačiti i klip u kojem razrešava dilemu oko izbora, to se do zaključenja prvog izdanja Danasa nije dogodilo.

Prema nezvaničnim informacijama, Bastać će na kraju ipak potvrditi odluku Stranke slobode i pravde, čiji je član Predsedništva, da u izbornoj trci neće učestvovati.

Bastać je u utorak podigao veliku prašinu okačivši na društvene mreže tri vizuelno vrlo jednostavna klipa u kojima govori – „Jedino na Starom gradu sigurno možemo da pobedimo Srpsku naprednu stranku“, „Nikada nisam glasao za Deklaraciju o bojkotu“, „Nikada nisam potpisao Sporazum sa narodom“.

Deo opozicione javnosti je protumačio da su Bastaćevi klipovi siguran znak da će izaći na lokalne izbore, iako sve vreme govori da neće i da je ovo početak njegove kampanje. Dok je drugi deo spekulisao da će se serijal klipova ipak završiti rečenicom „i ne izlazim na izbore“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari