Kongresmen Tarner za RTS: SAD sa evropskim partnerima traže rešenje za pitanje Kosova 1foto FoNet Aleksandar Barda

Srbija je prioritet za Vašington, kaže kongresmen iz redova Republikanaca Majk Tarner. Sjedinjene Države zajedno sa evropskim partnerima, poručuje, rade na traženju rešenja za pitanje Kosova. On je u Beogradu razgovarao sa predsednikom, premijerkom i ministrom odbrane. O Kosovu, BiH, izborima u Americi govorio je i za RTS.

„Moj prvi cilj je da se oda priznanje bilateralnim odnosima Srbije i Sjedinjenih Država. Naš fokus i ono zbog čega sam u Srbiji je razvoj, ekonomska saradnja, pozitivni trendovi i čestitam Srbiji na onome što je postigla kada je reč o našim odnosima i na vojnoj strani, takođe. Postoji partnerstvo Nacionalne garde Ohaja i srpske vojske. Naravno u regionu ima otvorenih pitanja. Pričao sam sa predsednikom o Bosni, Kosovu, na koja pitanja SAD treba da se fokusiraju i kako bismo mogli da doprinesemo“, rekao je Tarner.

Na pitanje RTS kako može da doprinese SAD po pitanju rešavanaj kosovskog pitanja, odgovorio je da je sigurno da se kredibilitet stiče akcijama.

„I način na koji ambasador Hil na ovo gleda jeste kako da podržimo evropski dijalog i njihove napore da zajedno doprinesemo rešenju. Svakako postoji niz odredbi koje treba da se primene i mislim, kao što ste upravo rekli, to je pitanje kredibiliteta“, kazao je on.

Upitan ima li administracija mehanizme da naterate Prištinu da ispuni obećano pre deset godina, keže da je najvažnije da međunarodna zajednica radi zajedno, i EU i SAD, i da dovedemo do toga da naši partneri zajedno nađu rešenje i to je ono što će Amerika nastaviti da radi.

„Moj put ovde nije o Kosovu. Moj put je o regionu“, naveo je Tarner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari