Konstitutivna sednica Skupštine Beograda zakazana za sutra: Deo opozicije traži javno glasanje kako bi se znalo ko je prešao na stranu vlasti 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine grada Beograda zakazana je za sutra u 10 sati. Na dnevnom redu je izbor verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata odbornika i izbor predsednika i zamenika predsednika gradskog parlamenta. Sednici će, do izbora predsednika Skupštine, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Poslovnikom Skupštine grada Beograda, predsedavati najstariji odbornik, po svemu sudeći Vladeta Janković.

Iako, zvanično još nije saopšteno ko će činiti većinu u gradskoj skupštini, predsednik Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić rekao je za RTV Vojvodina da će SPS i SNS formirati zajedničku vlast u Beogradu i da će predsednik parlamenta biti iz koalicije SPS-Jedinstvena Srbija, odnosno Nikola Nikodijević, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Vladajuća kolicija, Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, ima zajedno 56 odbornika, od 110 koliko je ukupno, ali su nekoliko puta nagoveštavali da će više odbornika glasati za njihove predloge.

Upravo iz tog razloga kako bi se tačno znalo ko će glasati za izbor novog predsednika parlamenta grada, pojedine stranke zahtevaju da glasanje bude javno, ili u suprotnom neće prisustvovati glasanju. Među njima su SSP, koalicija Nada i koalicija Dveri i POKS-a. Koalicija Moramo, DS i Narodna stranka smatraju da je način glasanja propisan Poslovnikom o radu gradske skupštine, odnosno da se glasa tajno.

“Stranka slobode i pravde zajedno sa Pokretom slobodnih građana, Pokretom za preokret i sindikatom Sloga formiraće zajedničku odborničku grupu. Pošto je glasanje za predsednika Skupštine tajno, naša odbornička grupa neće učestvovati u tom glasanju. Pozvaćemo i ostale opozicione odbornike da učine isto. Na taj način ćemo moći da vidimo ko je to izneverio poverenje građana Beograda, odlučio da otpočne saradnju sa SNS i glasa za njihov predlog za predsednika Skupštine”, kaže za Danas Mila Popović, predsednica gradskog odbora Stranke slobode i pravde.

Prema njenim rečima čiju god podršku naprednjaci budi imali i koliko god odbornika da napabirče, ta vlast nema legitimitet, jer su Beograđani većinom glasali za opoziciju i za promene u Beogradu.

“Naša odbornička grupa nastaviće da ukazuje na štetne projekte i odluke ove vlasti, da nudimo rešenja i predloge koji će poboljšati život Beograđana. Očekujemo da će ova Skupština biti oročena i da ćemo ići na nove izbore, a do tada naša odbornika grupa biće najoštrija opozicija ovom režimu”, kaže Popovićeva.

Ni koalicije NADA neće učestvovati u glasanju za predsednika i za sekretara Skupštine Beograda. Prema rečima Miloša Jovanovića njegova koalicija ne želi da bude deo špekulacija ko je kako glasao, ako vladajuća koalicija dobije više glasova nego što ima osvojenih odborničkih mesta.

„Ne zanima nas glasanje u tom politikantskom smislu. Želimo potpuno čistu situaciju“, smatra Jovanović, navodeći da je opozicija danas potpuno podeljena i NADA ne želi da učestvuje u nekim eventualnim svađama posle glasanja.

Ova koalicija osvojila je sedam odborničkih mesta u Skupštini grada Beograda.

“Svakako da smo za javno glasanje. Želimo da znamo ko je na čijoj strani, ukoliko ostane tajno mi nećemo glasati kako ne bismo bilo koga, a ponajviše naše birače i simpatizere doveli u bilo kakvu zabludu. Mora sve da bude jasno”, kaže za Danas Radmila Vasić iz Pokreta Dveri.

Ona napominje da ukoliko ostane ova situacija možda su i mogući novi beogradski izbori, jer skoro da je nemoguća situacija da baš svi budu na svakoj sednici i prisutni, a neophodno je prisustvo svih odbornika iz SNS i SPS, odnosno 56.

Vasićeva istiće da će Dveri, zajedno sa POKS-om imati četiri odbornika, a da će ona biti šef odborničke grupe, dok će njen zamenik biti iz POKS-a Božidar Pavlović.

Četiri odbornika u Skupštini Beograda imaće i Zavetnici. U ovoj stranci tvrde da će i danas pokazati doslednost prema svojoj politici i da neće ni sa Ðilasom, ni sa Šapićem.

Moramo i DS za poštovanje poslovnika

Za razliku od SSP, DSS i Dveri koji traže javno glasanje Narodna stranka, koalicija Moramo i Demokratska stranka su za poštovanje poslovnika o radu Skupštine Beograda

“Narodna stranka imaće svoju odbrničku grupu u Skupštini Beograda. Naših šest odbornika vodiće advokat Miloš Pavlović. Sa koalicijom Moramo i Demokratskom strankom uspostavili smo dobru saradnju i čuvajući vlastitu autonomiju, nastupaćemo u koordinaciji sa tim strankama u beogradskom parlamentu“ , kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke.

Ona podseća i da su, na dan Vučićeve inauguracije, poslanici NS, DS i Moramo održali su zajedničku KZN.

“Dakle, saradnje će biti i na nivou Republike, ali i Beograda”, ističe potpredsednica Narodne stranke.

U ovoj stranci napominju da su spremni na saradnju sa svima koji ni na koji način ne budu podržavali vlast koju će, veruju, formirati SNS i SPS, a jedini uslov je, kao i na nivou Skupštine Srbije, da to budu stranke i grupacije koje će dokazati svoje opoziciono delovanje i neće pomagati vlast, ni da formira većinu, niti njene predloge.

“Sama činjenica da nominacije kriju, govori da su u problemu da to i ostvare”, ističe sagovornik Danasa.

Komentarišući predlog SSP opoziciji da napuste sednicu skupštine grada, ukoliko ne bude ispunjen zahtev da glasanje bude javno, Branislav Kuzmanović, predsednik gradskog odbora Demokratske stranke Beograda kaže za Danas da je procedura glasanja propisana Poslovnikom Skupštine grada i da DS ne vidi razloga da se tu nešto menja.

“Svako ima pravo da javno pokaže svoj listić, ali nije u demokratskom duhu to zahtevati”, objašnjava Kuzmanović i dodaje da će njegova stranka imati odborničku grupu.

Napominje da će šef odborničke grupe biti Filip Tatalović, diplomirani pravnik.

“Očekujemo da naša odbornička grupa bude izuzetno aktivna u radu za odbranu interesa građana Beograda. Na tom zadatku sarađivaćemo najviše sa koalicionim partnerima sa kojima smo nastupali na izborima i koalicijom “Moramo”, zaključuje Kuzmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari