Korak nazad za SNS? Zašto Vučić osniva pokret, a Ne davimo Beograd hoće da postane stranka 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Dok će udruženje građana Ne davimo Beograd narednih meseci nastojati da postane politička stranka, Aleksandar Vučić, lider SNS, vladajuće i najbrojnije partije, najavljuje formiranje nacionalnog i državotvornog pokreta.

Ukoliko SNS iz partije preraste u pokret, ili pak Vučić napusti naprednjake, u šta malo ko sada veruje, to bi se moglo tumačiti i kao korak unazad za naprednjake.

Zato je verovatnije da će vladajuća partija samo promeniti ime, pa će u novom nazivu biti reč „pokret“ koja je u javnosti prijemčivija od reči „stranka“, budući da je takvim marketinškim trikovima Vučić odavno služi.

Ipak, treba reći da to što se u Srbiji u poslednjih godina osnivaju samo pokreti, dok se stranke kupovinom preuzimaju, ne mora da znači da osnivači pokreta poznaju politički marketing kao Vučić, već to da je za udruženej građana, što je formalno ime za pkret, potrebno tri potpisa građana, a za formiranje partije 10.000 i dosta novca.

Dejan Bursać, saradnik Insituta za političke studije, za Danas navodi da je kod nas granica u javnom diskursu malo zamagljena kada je reč o politikoj stranci i pokretu.

Korak nazad za SNS? Zašto Vučić osniva pokret, a Ne davimo Beograd hoće da postane stranka 2
Izvor: N1

– Za formiranje političke stranke treba 10.00 potpisa. A i prava i obaveze su drugačije, i što je najvažnije stranke ima prava prilikom kandidaovanja izborne liste i posebno prilikom političkih kampanja. Sa druge strane, pokret kao takav ne postoji u zakonu, jer su to udruženja građana koje mogu da osnuju tri osobe i da ga nazovu pokret. Ali su se pokreti odomaćili u javnom diskursu i učestvuju u političkom životu poput nekada Dosta je bilo, sada Ne davimo Beograd i organizacija koju je nedavno registrvao Zdravko Ponoš – pojašnjava Bursać.

On veruje da, ako Vučić formira neki novi pokret, on će biti registrovan kao politika stranka iako u nazivu možda bude pokret.

– Jer SNS neće propustiti dobru marketinšku priliku da pokaže snagu i prikupi 100.000 potpisa za registraciju, kao i priliku da na taj način učestvuju na izborima i posebno dobijaju finansiranje u skladu sa rezultatom – ukazuje Bursać.

On se slažem s konstatcijom da „pokret“ zvuči grašanima bolje od „stranke“ te da će budućim glasačima biti milije da čuju da je to liderski pokret iako i danas SNS funkciniše na taj način.

– Ukoliko to što Vučić pravi ima za cilj da se odvoji od negativnog balasta SNS, bilo da su to probalmatični ljudi, afre i pada rejtinga (posle eventualnog daljeg koraka u pregovoriam sa Prištinom, koji nije popularan kod glasača, bilo zbog ekonomske krize koja nam dolazi sa poskupljenjima i snabdevaljen energentima) on će pokušati da prevuče te glasove na svoje ime i samim tim mu ne treba balast političke stranke, a ovo novo oko njega će biti pokret – kaže Bursać.

Kada je reč o Ne davimo Beograd i njihovoj transformaciji, Bursać navodi da je to druga priča.

– Oni prerastaju iz aktivističke, rekao bih čak i lokalne, beogradske organizacije, u nešto što treba da bude zelena stranke i što donosi neku vrstu rebrendiranja i centralizaciju odlučivanja. Ali donosi i to da morate da imate razgranatu stranačku infratsrukturu širom zemlje – kaže naš sagovornik.

Prema njegovom sudu, za njih će mnogo veći izazov biti unutrašnji odnosi.

– Verujem da će organizaciono i svojom umerenom popularnošću moći da prikupe neophodne potpise za registraciju i formranje strabnke. Veći je interni izazov kako da poslože unutrašnje odnose i počnu da funkcionišu kao politička partija a ne kao udruženje građna ili aktivistička organizacija kava su bili proteklih godina. I posebno se tu može javiti neka vrsta čak i konflikta između ličnosti u samoj stranci, jer ne znamo ko će tu sve ući. Da li Zelenović, Ćuta i ostali sa izborne liste. Uz to se može javiti konflikt između ljudi u centrali u Beogradu i ostalih koji priđu stranci širom zemlje. Posebno, jer se u izbornoj kampanji videlo, da su oni beogradocentrična organizacija, odnosno da su im Beograd i kampanja više bili u fokusu. Kad pravite stranku morate da se bavite i nacionalnom politikom a ne samo komunalnom politikom u jednom gradu – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari