Kori Udovički: U procesu reforme EPS-a najveći problem uvek je bilo mešanje politike 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije

Ministarka rudarstva i energetike u periodu od 2002. do 2003. godine Kori Udovički izjavila je da je u procesu reforme Elektroprivrede Srbije najveći problem uvek bilo mešanje politike.

„To je daleko veći problem nego obična korupcija. Ako vi loše upravljate sistemom kao što smo sad videli. Cena te prezaposlenosti, cena toga što nešto ne održavate kako treba na kraju je veća od onoga što se neko negde ugradio“, rekla je Udovički na televiziji Insajder.

Udovički je rekla da je zbog toga potrebno postaviti pitanje kuda politika vodi EPS jer, kako je navela, preti nestašica uglja.

„Mi ćemo ostati bez uglja za 20-30 godina. U energetici taj period je sutra, a još pričamo o tome kao da je to nešto što tek predstoji“, dodala je ona.

Za potez vlade Srbije da angažuje firmu iz Norveške da predloži model reformi, Udovički kaže da ta firma može da bude savetnik, ali da na kraju reforme sprovodi država.

„Kada je trebalo da se stabilizuje proizvodnja uglja u Kolubari, pronađen je direktor za Rudarski basen Kolubara koji zna kako da organizuje proizvodnju. Problem je što je on politički iz neke druge priče. I šta ćemo sad? Hoćemo li pustiti Norvežane da izbace politiku iz EPS-a“, upitala je Udovički.

Na pitanje kako je moguće da se 20 godina nakon prvih reformi, započetih za vreme njenog ministarskog mandata, još priča o reformi EPS-a, Udovički je ocenila da je tadašnja reforma izgubila zalet 2003. godine, kada je ubijen premijer Zoran Đinđić.

Objašnjavajući šta je bila ideja prve reforme posle 2000, kada je iz EPS-a izdvojeno 24 preduzeća koja nisu bila direktno vezana za proizvodnju struje, ona kaže da je to bila dobra ideja ali ne do kraja osmišljena i kasnije zloupotrebljena.

„Na pitanje da li je izdvajanje pojedinih preduzeća, poput Južne Bačke i Elektromontaže bila pogrešna odluka, Udovički je odgovorila da nije jer je sada moguće videti šta se dešava u tim preduzećima.

„Kada ostanu ‘unutra’ onda je to još skrivenije. To se desilo u centralizaciji EPS-a 2016. godine, vraćeni su neki sistemi čime su želeli da sakriju gubitke“, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari