Košar: Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije uperena protiv neke zemlje ili naroda 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Francuski ambasador u Srbiji Pjer Košar rekao je danas da rezolucija o genocidu u Srebrenici koja se sprema u UN nije uperena protiv neke zemlje ili nekog naroda.

„Ta rezolucija nije uperena protiv neke zemlje ili nekog naroda. Ona podseća na bolna dešavanja od pre 30 godina. Ta rezolucija, dakle, nema za cilj da upire prstom u bilo koga već da nas podseti da mi želimo da izbegnemo u regionu da dođe do rata i nasilja“, rekao je Košar za Radio-Televiziju Srbije.

Ambasador je rekao da Francuska razume koliko je ta tema osetljiva u regionu.

Po njegovim rečima, predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron su odlučili da nastave da sarađuju u vezi s tom temom, kao i izbegavanja rata i nasilja u regionu da bi prevagnuo dijalog i da zemlje Zapadnog Balkana mogu da u miru nastave „integraciju u pravcu Evrope“.

Ponovio je da rezolucija UN nije uperena protiv neke zemlje ili naroda, već je odraz spremonsti i volje da se pamti taj događaj, i da se ispoljava volja da se to ne ponovi.

„Mislim da ne smemo da propustimo, treba da iskoristimo ovu priliku. Ne smemo ići u površnom pravcu. Dobar pravac je da radimo zajedno za mir“ – rekao je Košar.

Košar je govorio o sastanku predsednika Francuske i Srbije u Parizu početkom ove nedelje i istakao da je poruka da je Srbija za Francusku „partner koji ima težinu, koji je važan“, i da je Srbija partner koja zbog istorije i prijateljstva nije kao drugi.

Košar je rekao da je Evropa suočena s velikom krizom zbog agresije Rusije i da je izuzetno važno da Srbija i Francuska budu zajedno, da bi zajedno branile svoju nezavisnost, baš kao i u prošlosti.

„To možemo da uradimo u okviru Evrope i da gajimo i negujemo naše prijateljstvo, ne samo u kontekstu prošlosti, već okrenuti budućnosti – to je bila glavna poruka predsednika Makrona predsedniku Vučiću i poruka drugih francuskih institucija“ – rekao je Košar.

Rekao je da su u Francuskoj svesni da u Srbiji postoji „zamor“ priča o proširenju EU, ali postoji i želja da se to prebrodi.

„Bila bi greška verovati da smo danas u nekakvoj novoj etapi koja neće trajati, etapi proširenja Evropske unije. Mi smo na prekretnici u Evropi, i Srbija mora da iskoristi tu prekretnicu. Mi to želimo, naravno, ali je na srpskom narodu da to odluči. Mi zaista želimo da svi napori budu uloženi uprkos tom zamoru, možda i uprkos nekakvom razočaranju, i da se sve uradi da putem reformi i pozitivnom pričom o Evropskoj uniji ubrzamo taj proces“ – rekao je francuski ambasador.

Dodao je da su sa francuske strane potpuno spremi da ubrzaju put ka proširenju.

Memorijalni centar Srebrenica je danas saopštio da će Francuska biti jedan od kosponzora rezolucije o genocidu o kojoj će se države članice izjasniti na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari