Kako protiču dani žalosti u srpskim sredinama na Kosovu 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Građani na severu Kosova i Metohije na ulicama i trgovima odaju počast poginulima tokom oružanog sukoba u selu Banjska u nedelju, budući da je proglašena trodnevna žalost 26, 27 i 28. septembra.

Sveće su paljene u sve četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, Leposaviću, Zubinom Potoku, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, u kojima je proglašen dan žalosnih od strane srpskih lokalnih samouprava. Zastave su na pola koplja, a građani imaju bezbroj pitanja.

Kako piše Kossev, ubijeni mladići su na mrežama i pre proglašenja Dana žalosti već doživljeni „herojima“ i „novim Obilićima“, uz poruke o nastavku nepravde zbog tada još neproglašenih dana žalosti.

Na Severu Kosova među građanima raširen je utisak da se, iako kao osumnjičeni napadači, ipak radi o njihovim sugrađanima koji su „žrtvovani i poslati u smrt“. Posebno se naglašava i informacija da su u pitanju mladi momci, koji nisu služili vojni rok, i da „nisu bili svesni u šta se šalju“.

To se pokazalo i sinoć, kada se paljenjem sveća u sve četiri opštine na severu, pa i u opštini Štrpce južno od Ibra, odala pošta onima koji su nastradalim u višečasovnom oružanom sukobu, tokom kog je ubijen jedan pripadnik Kosovske policije i troje Srba.

Leposavić

U Leposaviću je izašlo na stotine građana. Oni su počeli da se okupljaju u 18 časova kod Spomenika palim borcima, preneo je portal Kosovo Online. Deo građana došlo je sa fotografijom jednog od naastradalih, koji je bio njihov kolega u lokalnom Domu zdravlja.

Tokom ovog okupljanja čulo se nadletanja helikoptera.

Severna Mitrovica

I u Severnoj Mitrovici paljenje sveća započelo je u 18 časova, a ovde su bili i čelnici Srpske liste – Goran Rakić, Igor Simić, Ivan Zaporožac, Miljan Nikolić, Milan Radojević, Nemanj Biševac, Slavko Simić, javio je KoSSev. Uz njih da oda poštu došao je  Igor Kalamar, iz Upravljačkog tima za izradu statuta ZSO.

Zubin Potok

Pošta nastradalima u Banjskoj odavala se i u Zubinom Potoku.

Zvečan

Stotine meštana Zvečana takođe je izašlo da se oprosti od nastradalih, sat vremena ranije nego u ostalim opštinama. Okupili su se ispred spomenika kralju Milutinuz u tom mestu. Uz porodice nekih od preminulih tu su bili i Ivan Todosijević i Miljana Nikolić iz Srpske liste, kao i više medijskih ekipa sa severa Kosova, kao i bez Beograda.

Dok se u Leposaviću čulo nadletanje helikoptera, ovde se u blizini nisu videli ni Kosovska policija, niti EULEX i KFOR.

Štrpce

U opštini Štrpce građani su sveće palili u  Crkvi Svetog Nikole, a i ovde su zastave na pola koplja.

Dani žalosti, identiteti nepoznati

Za sada ni iz Prištine, ni iz Beograda, ali ni od strane Srpske liste, nije bilo informacija o identitetu ubijenih osumnjičenih napadača. Dani žalosti prvobitno su proglašeni od strane srpskih institucija na severu Kosova, dok je Vlada Srbije za danas proglasila jednodnevnu žalost, a isto je učinila i vlada Republike Srpske, što je naišlo na osude u regionu.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova objavio je odmah potom snimak praćene oružane maskirane grupe, za koju se sumnja da je u zasedi, u noći između subote i nedelje, ubila narednika Kosovske policije Afrima Bunjakua, koji je juče sahranjen uz počasti.

Svećlja tvrdi da se na snimku nalazi potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji se kroz više situacija i primera povezuje sa organizovanim kriminalom i teškim krivičnim delima, prenosi KoSSev.

Ova je grupa gotovo celodnevno pružala otpor jakim snagama kosovske policije, izgubivši, prema zvaničnim izveštajima, najmanje troje ljudi, sa više ranjenih, i više uhapšenih, a kako se veruje, oni su blindiranim vozilom razbili metalnu zatvorenu kapiju kraljeve lavre iz 14. veka, manastira Banjska, koristeći i oružje unutar zidina.

Crkva je potvrdila upad, ali nije precizirala poreklo napadača, osim da se radi o uniformisanim i maskiranim licima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari