Kosovo čeka drugi maj: Još uvek ništa od pristupanja Savetu Evrope 1foto-EPA-EFE-PATRICK-SEEGER

Zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope, kako sada stvari stoje, neće biti razmatran ni narednih nedelja u telima te organizacije, saznaje Kosovo onlajn iz diplomatskih izvora.

Prema informacijama tog portala, Nemačka, koja je najviše insistirala da se to pitanje pokrene već ove nedelje, sačekaće 2. maj i sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, kako bi se eventualno napravio pomak ka formiranju Zajednice srpskih opština, pre nego što se u Savetu Evrope ponovo pokrene tema prijema Kosova.

Zahtev Prištine nije se danas našao na dnevnom redu Komiteta ministara SE, a neće biti ni vanredne sednice tog tela do kraja nedelje na kojoj bi se raspravljalo o tom pitanju, na čemu su najviše insistirali Nemačka i Italija.

Tako je izbegnuto da se aplikacija Kosova nađe na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja počinje 24. aprila, što znači da se o Kosovu gotovo izvesno neće raspravljati pre samita Saveta Evrope, koji se održava 16. i 17. maja u Rejkjaviku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari