Kosovo ove sedmice dobija novu vladu 1Foto: EPA/ Valdrin Xhemaj

Po svemu sudeći, Kosovo će ove sedmice dobiti novi parlament i vladu, u kojima će čelnu ulogu imati koalicija stranaka oko Ramuša Haradinaja, kažu za Danas nezvanično izvori sa političke scene Kosova.

Prema rečima naših sagovornika, ne isključuje se mogućnost da će novi saziv skupštine biti izabran već sutra, što je uvod za formiranje Haradinajeve vlade, ali ostaje pitanje koliko će buduća vlast biti stabilna.

„Potrebno je da izbor vlade podrže 63 poslanika, od čega će 10 glasova verovatno doći od Srpske liste. Okosnicu novog saziva činiće Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo. Moguće je da će dosadašnji lider Srpske liste, koga je u ponedeljak na toj poziciji zamenio Goran Rakić, biti potpredsednik u novom sazivu kosovskog parlamenta. Ali, problem je što Haradinaj nije uspeo da obezbedi podršku stranaka koje su osvojile veliki broj glasova na minulim izborima, već pojedinačnih ličnosti iz različitih partija, što znači da novi saziv vlade neće biti stabilan“, ističu izvori Danasa. Kako su preneli mediji u Kosovskoj Mitrovici, Rakić je juče za šefa Srpske liste izabran upravo na Simićev predlog.

Poznavaoci političke scene Kosova navode da je Kosovo „daleko od rešenja dugotrajne i izuzetno složene političke krize“, zbog koje je i „pala“ prethodna vlada, sa Isom Mustafom na čelu.

„Kako stvari stoje, nikoga ne bi iznenadilo i da novi saziv vlade bude izuzetno kratkog veka. Prema jednom scenariju, osnivač pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti mogao bi da postane premijer već za pola godine, odnosno Haradinajeva vlada, koja tek treba da bude formirana, mogla bi vrlo brzo da bude zamenjena novim sazivom. Odličan uspeh Samoopredeljenja, koje je na prevremenim izborima u junu bilo drugoplasirano, pokazuje da je ta politička snaga umnogome osnažena. Haradinajevoj vladi neće biti nimalo lako da se izbori sa ojačalom opozicijom koja se protivi briselskom dijalogu, demarkaciji granice sa Crnom Gorom…“, ističu sagovornici Danasa.

Prištinske Zeri pišu da će predsednik novog saziva kosovske skupštine biti Kadri Veselji, koji je istu funkciju obavljao i u prethodnom sazivu, dok je Samoopredeljenje saopštilo da neće podržati Haradinajevu vladu. Očekuje se da će protiv izbora novog saziva izvršne vlasti glasati i poslanici Demokratskog saveza Kosova (LDK), koji predvodi bivši premijer Isa Mustafa, ali da će deo parlamentaraca iz redova LDK, poput kćerke pokojnog kosovskog lidera Ibrahima Rugove, Teute Rugove, ipak glasati za Haradinajevu vladu. Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je nedavno za Radio Slobodna Evropa da „Kosovo ima pobedničku koaliciju izbora od 11. juna“. „Poštovaću Ustav, zakone i odluke Ustavnog suda iz 2014, tako da imam potvrdu i od kandidata za mandatara (Ramuša Haradinaja) pobedničke koalicije da je obezbedio dovoljan broj glasova poslanika za formiranje nove vlade“, rekao je Tači.

„Kvinta“: Radićemo sa svakom vladom

Zemlje „kvinte“ – SAD, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija, saopštile su proteklog vikenda da će „raditi sa bilo kojom pravno konstituisanom Vladom koja poštuje obaveze Kosova, evropsku reformsku agendu, i širu evropsku perspektivu Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari