"Nestabilna situacija na severu Kosova": Sagovornici Danasa o pucnjavi u Severnoj Mitrovici 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Današnji incident u severnom, većinski srpskom, delu Kosovske Mitrovice, u kojom su učestvovali Kosovska policije, ponovo je inicirao raspravu o postupanju njenih pripadnika.

Naime, danas je u blizini Ekonomskog fakulteta u opštini Severna Mitrovica, oko podne, Kosovska policija upotrebila je automatsko oružje.

Zamenik direktora Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani rekao je za Kosovo onlajn da je policijska parola pokušala da zaustavi osobu za koju se sumnjalo da ima narkotike u kolima.

„Osumnjičeni je udario policijska kola i jednog policajca. Došlo je do pucnjave. Nema povređenih, niti uhapšenih, policajci su zaplenili kola osumnjičenog“, rekao je Eljšani.

Kako je objavljeno, pojedini projektili završili su u prozorima i fasadama okolnih zgrada.

Ovaj postupak osudili su i, očekivano, Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju koju vodi Petar Petković, kao i Srpska lista.

Kasnije tokom dana usledila je i zvanična reakcija Kosovske policije, u kojoj su naveli kako policijski službenici „bili primorani da koriste vatreno oružje“, jer se vozač prilikom pokušaja zaustavljanja automobila, nije zaustavio, navodeći da je jedan policajac povređen, dok su u vozilu pronađeni narkotici.

Ovakvo postupanje osudila je stranka Srpske demokratije, nastavljač Građanske inicijative Srpski opstanak, koju vodi Mitrovčanin Aleksandar Arsenijević.

Ova stranka pokrenula je prikupljanje potpisa protiv izgradnje policijske baze kod Vojnog remonta, a njen predsednik Aleksandar Arsenijevič kaže za Danas da je današnji postupak pripadnika ove jednice dodatan argument za potpisivanje njihove peticije.

"Nestabilna situacija na severu Kosova": Sagovornici Danasa o pucnjavi u Severnoj Mitrovici 2
foto: Printscreen/YouTube/Slobodno Srpski

„Danas smo videli da je ta ista policija opet upotrebila oružje, i ovoga puta pucala u naseljenom mestu iza Ekonomskog fakulteta, uz samo dečije igralište. Meci su završili i po zgradama u kojima žive porodice s decom. To nam je samo razlog više da dignemo glas protiv militarizacije i na demokratski način pošaljemo poruku šta mislimo o njihovim dugim cevima na Severu“, kaže on.

Dodaje da nakon prvog dana skupljanja peticije su skupili skoro 500 potpisa.

„Zahvaljujemo našim sugrađanima na odličnom odzivu i pozivamo druge sugrađane da dođu sutra na isto mesto, na šetalište kod Cara Lazara, da i oni dignu glas protiv militarizacije našeg grada“, kaže on.

Politikolog Ognjen Gogić navodi da se koliko je situacija na severu Kosova nestabilna vidi i po tome što se kod svake policijske akcije traže političke implikacije.

„To pitanje je do te mere politizovano da se uvek polazi od pretpostavke da delovanje policije na severu Kosova policije nije samo u vezi sa poslovima očuvanja bezbednosti i borbe protiv kriminale, već da uvek ima i neku političku konotaciju. To je slučaj i sa subotnjom pucnjavom u Severnoj Mitrovici u vezi sa kojom se pitamo da li se time ostvaruje neki politički cilj ili šalje politička poruka“, navodi on.

Napominje da o dešavanjima u Severnoj Mitrovici mogu da posvedoče jedino očevici.

„Policija može da upotrebi silu kada se ne poštuju njene naredbe, a posebno kada je i bezbednost policajaca ugrožena. S druge strane, legitimno je postaviti pitanje da li je upotreba automatsko oružja bila nužna i opravdana. Treba imati u vidu da je do pucnjave došlo u rezidencijinom delu grada pa je postojao rizik i po građane. Sam događaj, ali i reakcije, na njega ukazuju koliko je potrebno raditi na unapređenju komunikacije i jačanju poverenja između kosovske policije i Srba na severu Kosova“, kaže Gogić.

Upitan za komentar predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin, odgovorio je da će na sednici Skupštine koja će biti krajem meseca biti i raporta o bezbednosti građana Severne Mitrovice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari