Kosovo se priključilo Deklaraciji zemalja G7 o podršci Ukrajini 1Foto: Printskrin/Sajt Vlade Kosova

Vlada Kosova usvojila je juče odluku kojom se pridružuje zajedničkoj Deklaraciji zemalja G7 o podršci Ukrajini, prenosi Kosovo online.

Kako su saopštili iz Vlade Kosova ova odluka je usvojena na 155 sednici održanoj u hibridnom formatu.

„Podrška i pomoć Ukrajini će se sprovoditi u skladu sa zakonodavstvom Kosova“, navodi se u saopštenju.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, ovim povodom, na Fejsbuku je napisao da odluka vlade izražava bezrezervnu podršku hrabrim naporima Ukrajine da „zaštiti svoje demokratske institucije od ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata“.

„Priključujući se ovoj Deklaraciji, Kosovo ponavlja da je obezbeđivanje pobede ukrajinskom narodu, kao i pozivanje ruskih lidera na odgovornost za svoje zločine, od suštinskog značaja za održavanje mira i demokratije u Evropi i šire. Ruska nelegalna i ničim izazvana okupacija Ukrajine ostaje pretnja međunarodnom miru i bezbednosti. Dosadašnja cena, ljudskih života, ekonomske stagnacije i uništavanja životne sredine, bila je katastrofalna za ukrajinski narod“, naglasio je Kurti.

Istakao je da vlada pozdravlja napore Ukrajine u odbrani zajedničkih vrednosti, uključujući demokratiju, ljudska prava i svetski mir i stabilnost, i izrazio saučešće zbog gubitaka i patnji kroz koje prolaze ukrajinski narod.

Ocenio je da se posledice sukoba osećaju i izvan granica Ukrajine, a da Rusija pokušava da destabilizuje zapadni Balkan, uz pomoć svojih saveznika u regionu.

„Od prvog dana sukoba, Republika Kosovo stoji uz Ukrajinu i njen narod, bez rezerve. Odmah smo osudili invaziju i pridružili se sankcijama SAD i EU protiv Rusije. Takođe smo izrazili spremnost da prihvatimo do 5.000 izbeglica iz sukoba i poželeli dobrodošlicu 18 ukrajinskim novinarima na Kosovo, nudeći im sigurno mesto gde mogu da nastave svoju misiju da govore istinu vlasti“, naveo je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari