Kosovu dodeljen pozivni broj +383 1

Međunarodna telekomunikaciona unija dodelila je trocifreni pozivni broj +383 Kosovu, saopšteno je iz EU.

U isto vreme, kako se dodaje, srpskoj kompaniji MTS d.o.o dodeljena je privremena dozvola za mobilnu telefoniju i licenca za usluge fiksne telefonije na Kosovu koje je izdala Regulatorna agencija za telekomunikacije Kosova.

Pozivni broj +383 Kosovu je dodeljen u skladu sa dogovorima o telekomunikacijama i akcionim planom i relevantnim zaključcima EU posrednika u dijalogu koji proističu iz tih dogovora.

Dodeljivanje pozivnog broja Kosovu potvrđeno je u biltenu Međunarodne telekomunikacione unije.

EU je pohvalila obe strane zbog ovog važnog dostignuća, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Dodela nacionalnog telefonskog pozivnog broja se u Prištini ocenjuje kao istorijsko dostignuće koje još više osnažuje međunarodni subjektivitet Kosova.

„Sa telefonskim kodom, Kosovo je dobilo državni identitet u oblasti telekomunikacija. Kosovo je dobilo međunarodno priznanje u oblasti telekomunikacija. Ekonomski efekti su milionski jer više nećemo trošiti kao do sada dok smo plaćali strane kodove“, ističe Edita Tahiri.

Realizacija dogovora o telekomunikacijama otvara sada put za sprovođenje novog otvorenog pitanja a to je formiranje Zajednice srpskih opstina. Savet ministara Evropske unije je ove nedelje pozvao kosovske vlasti da brzo i na osnovu dobre volje primeni dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

U prištinskim posmatračkim krugovima formiranje Zajednice se smatra komplikovanim procesom jer postoje tri različita pristupa ovom pitanju. Priština smatra da zajednicu treba formirati po odluci Ustavnog suda Kosova, Beograd smatra da to treba biti po prvom dogovoru od 25 avgusta 2015. godine dok stav Evropske unije nije ni poznat.“

„Svako zakašnjenje ove Vlade stvara dileme da ista neće poštovati sporazum i odluku Ustavnog suda u vezi sa ZSO i kao drugo, pretvoriće ovo pitanje u političke pazare. Ako premijer želi da ovo pitanje odlaže ili vrati na pregovore, onda ima dobru šansu jer su im to omogućili Srbi sa severa izgradnjom jednog zida, što može Vladi Kosova da posluži za uslovljavanja u ovom procesu“, ocenjuje analitičar Petrit Zogaj.

Formiranje Zajednice srpskih opština dodatno je komplikovano nakon izgradnje zida na severu Mitrovice, koji je zaoštrio odnose između Albanaca i Srba i suzio je prostor za kompromis o otvorenim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari