Kostreš: Vučić želi da prekine evropske integracije Srbije, e pa neće moći 1Foto: Medija centar

Novoizabrani predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da želi da prekine evropske integracije Srbije i pozvao sve one koji se zalažu za demokratsku i evropsku Srbiju da se pridruže u borbi protiv Vučićevog „desničarskog i autoritarnog poretka“.

„Pozivam da nam se pridruže svi oni koji sebe ne vide kao deo desničarskog, centralističkog i autoritarnog poretka Aleksandra Vučića, čoveka koji je vrlo blizu da uspe da prekine evropske integracije i da ispuni obećanje svoga prethodnika (Tomislava Nikolića) koji je obećao da će Srbija biti crna rupa na evropskom tepihu i ruska gubernija. E, pa neće, Vučiću, neće to moći da prodje“, rekao je Kostreš, a prenosi LSV u saopštenju za javnost.

Kostreš je to rekao juče na Kongresu LSV-a u Novom Sadu, na kojem je izabran za novog predsednika stranke, koju je od njenog osnivanja 1990. godine vodio Nenad Čanak, koji se juče nije kandidovao na stranačkim izborima.

Novi predsednik LSV-a je rekao da je prvi i najvažniji zadatak za njegovu stranku bolja budućnost i kvalitetniji život za sve one koji žive u Vojvodini „bez obzira na poreklo, maternji jezik, veru, naciju ili dan kada su u nju došli“.

„Vojvodina treba da bude deo Srbije u kome njeni stanovnici mogu da upravljaju vojvodjanskim resursima i onim što se u njoj proizvede, jer ljudi koji žive u Vojvodini zaslužuju bolje. Mi ne želimo slučajne dobitke, mi insistiramo na planskom i promišljenom razvoju Vojvodine, a to je, pokazalo se, bez nas nemoguće“, ocenio je Kostreš.

Prema njegovim rečima, vreme je da se Vojvodina prihvati kao ravnopravni deo Republike Srbije.

„Srbija je naša zemlja i zato sam zamolio da se pripremi zastava Srbije koju ćemo sada postaviti pored zastava LSV i Vojvodine i biće od sada prisutna na svim našim kongresima. Više nikome nećemo dozvoliti da nas naziva izdajnicima i separatistima, jer mi to nismo i nismo nikada ni bili“, poručio je Kostreš.

On je dodao da LSV traži da se Srbija jasno okrene ka Evropskoj uniji i evropskim vrednostima jer „Vojvodjani drugačije ne umeju da žive nego evropski, otvoreno i ponosno“.

„Vojvodina odavno nije bila u ovako teškoj poziciji i potrebna je zajednička akcija svih kojima je ona u srcu“, kazao je Bojan Kostreš u svom prvom obraćanju delegatima Kongresa kao lider partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari