Kragujevac: SSP pozivao građane da prijave eventualne pritiske i ucene 1Foto: Z.S.M.

Primoravanje i pritisak građana da glasaju za vladajuću stranku, koji vrše funkcioneri SNS-a je krivično delo, podsećaju iz kragujevačkog SSP-a gde danas postoji registar u kome će ovakvi slučajevi biti evidentirani.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Kragujevcu, obaveštava sve građane da u prostorijama stranke, od 17 do 19 časova, ili elektronskim putem na mejl sspkragujevac@gmail.com mogu prijaviti sve funkcionere i druge nadređene, koji ih pod pretnjom raskida ugovora o radu na određeno vreme, odnosno ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova i onemogućavanja napredovanja u službi, primoravaju da na predstojećim izborima glasaju za Srpsku naprednu stranku i druge političke organizacije koje su sa njom u koaliciji.

– U poslednjih nekoliko meseci nam se obraća sve veći broj građana koji su izloženi pritisku da skupljaju kapilarne glasove ili da popune pristupnicu kako bi sačuvali svoje radno mesto. Takođe se zaposleni u državnim preduzećima, komunalnim preduzećima, institucijama, školama, često primoravaju da idu na skupove koje organizuje Srpska napredna stranka – izjavio je tim povodom Dalibor Jekić, predsednik Gradskog odbora SSP Kragujevac.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Kragujevcu će na osnovu prijava formirati poseban registar u koji će biti upisivani takvi funkcioneri i drugi nadređeni, a sve kako bi se toj protivustavnoj i protivzakonitoj praksi stalo na put.

„Građane štiti Ustav Srbije kojim je nedvosmisleno propisano da su izbori slobodni, kao i da je glasanje tajno i lično i kojim je zabranjena diskriminacija, naročito po osnovu političkog ili drugog uverenja, pa je samim tim svaki vid posrednog ili neposrednog uticaja i pretnji gubitkom posla i onemogućavanja napredovanja u službi, flagrantna povreda Ustavom zagarantovanih prava građana”, podsećaju iz kragujevačkog SSP-a.

– Funkcioneri i drugi nadređeni, ovakvim uticajima vrše teži oblik krivičnog dela Povreda prava glasanja, za koje delo je Krivičnim zakonikom Republike Srbije zaprećena kazna zatvora od tri meseca do tri godine, kao i krivično delo Zloupotreba službenog položaja, za koje delo je Krivičnim zakonikom Republike Srbije zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina – istakao je Jekić, dodavši da iz Stranke slobode i pravde obećavaju da „će svi koji sprovode ove radnje odgovarati pred zakonom”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari