Krasnići (DPK): Kurti radi na super Zajednici opština sa srpskom većinom 1Foto: FB/Memli Krasniqi

Lider Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići rekao je večeras da premijer Kosova Aljbin Kurti radi „super-Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO)“.

„Ovaj nacrt Udruženja je bez priznanja, ovo je „super-zajednica“. Nisam siguran da ovaj tekst prolazi na testu ustavnosti (u Ustavnom sudu Kosova)“, rekao je Krasnići za TV Kanal 10.

Kazao je da prethodni nacrti sporazuma iz 2013. i 2015. „nisu imali izvršna ovlašćenja za ZSO“.

Prema njegovim rečima, u trenutku kada je Kurti postao premijer, njegov pristup dijalogu i međunarodnim partnerima doveo je do mera protiv Kosova.

Naveo je i da je DPK na to ukazivala Kurtiju.

„Posle mnogo obmana, od osnovnog cilja, za postizanje konačnog sporazuma usmerenog na međusobno priznanje, u Briselu smo ponovo dobili privremeni sporazum usmeren sa Zajednicom sa autonomijom „, kazao je Krasnići.

Analitičar Armand Škulaku je takođe večeras ocenio da Kurti treba da ponovo zatraži poverenje biračkog tela, pre nego što potpiše sporazum o ZSO.

Prema njegovim rečima, Kurti je došao na vlast pozivajući se upravo na neprihvatanje ZSO.

„On (Kurti) je došao na vlast protiv Zajednice, sada ne može da potpiše sprovođenje i stvaranje Zajednice, a da mu glasačko telo ne izglasa poverenje“, rekao je Škulaku za TV Klan Kosova.

Kazao je i da „Kurti ima ugovor sa svojim biračkim telom“ a, kako je ukazao“ uglavnom je bio protiv Zajednice“.

„Ne može da potpiše sprovođenje Zajednice a da ne dobije saglasnost onih koji su za njega glasali, jer je to izdaja onih koji su glasali za njega“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, premijer treba da vodi kampanju i da od birača zatraži legitimitet da potpiše nešto protiv čega je bio, odnosno jer je 51 odsto gradjana glasalo za Kurtija, jer je bio protiv Zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari