Miljazim Krasnići: Potrebno je što pre rešiti priznanje Zajednice srpskih opština 1Foto: Pixabay/LNLNLN

Iako je proglasilo nezavisnost Kosovo je izolovano iz Evropske unije, nije dobilo viznu liberalizaciju i nalazi se pod permanentnim pritiscima iz Srbije, tako da je Kosovo samo delimično uspelo da se stabilizuje i da se upiše u geografsku i političku kartu, izjavio je politički analitičar Miljazim Krasnići (Milazim Krasniqi).

Krasnići je za portal Kosovo-onlajn naglasio da nezavisnost jedne zemlje, sama po sebi, ne znači ni razvoj, ni slobodu, ni boljitak za gradjane, nego daje mogućnost da se to desi. U tom pogledu, kako je rekao, Kosovo je ove mogućnosti iskoristilo delimično.

„Na Kosovu su bili nagomilani mnogi problemi iz 90-tih godina. Imali smo jednu zaista nesposobnu političku elitu koja je dugo godina vodila grube političke borbe u paralamentu“, navodi Krasnići.

Ipak, kako kaže, tokom 14 godina postignut je napredak jer je Kosovo dobilo status liberalno-demokratskog društva.

„Napravljena je jedna ustavna zakonska konstrukcija, od Ustava pa do mnogih zakona koji su usvojeni u parlamentu, i time je Kosovo dobilo status liberalnog-demokratskog društva. Takodje, mnoge stvari su uradjene u poboljšanju ekonomskog i socijanog statusa svih građana, pa i kada su u pitanju manjinske zajednice. Jedini problem koji je ostao otvoren i koji treba da se reši je status Srba po dogovoru iz Brisela“, dodaje on.

Poslednjih par godina, kako je kazao, na Kosovu se primećuje i veća politička zrelost političkih partija, jer nema protesta i nasilne retorike, ali opstaje loše socijalno ekonomsko stanje koje je sve više izraženo tokom pandemije.

„Kosovo dobija nešto više od milijardu evra godišnje od dijaspore. Sami možete da zamislite kakvo bi onda bilo socijalno-ekonomsko stanje bez para koje dolaze iz inostranstva. To je ipak, trenutno i kratkoročno, a nije ni sigurno. Od tih para nijedno društvo ne može da zavisi“, smatra Krasnići.

Kako bi Kosovo išlo napred potrebno je što pre rešiti pitanje Zajednice srpskih opština, ali, kako kaže, mora da se radi na dovodjenju stranih investitora, kao i na rešavanju pitanja vizne liberalizacije.

„Nadam se da će u ovoj godini doći do većeg napretka u dijalogu Kosova i Srbije, kako bi se našlo konačno i održivo rešenje, jer trenutno stanje smeta i Srbiji i Kosovu, ali najviše smeta kosovskim Srbima koji žive izmedju političkih kalkulacija Beograda i Prištine“, zaključio je Krasnići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari