Krasnići: Sporazum između Beograda i Prištine je alibi u predizborne svrhe 1

Kosovski politički analitičar Miljazim Krasnići ocenio je da je današnji sporazum u Briselu između Beograda i Prištine iznuđen od strane Kfor, Evropske unije (EU) i SAD, ali da će ga obe strane iskoristiti kao pobednički alibi u predizborne svrhe, mada su u stvarnosti i Kosovo i Srbija gubitnici.

„Elementi ovog sporazuma su iznuđeni od stane Kfor, EU i SAD, a nisu sposobnost Kosova i Srbije da pronađu taj i takav dogovor“, rekao je Krasnići za Kosovo onlajn i procenio da će se sada doći u jednu apsurdnu situaciju.

„Sa kosovske strane će isticati da su uspostavili reciprocitet sa tablicama, a skrivaće to da je specijalna policija praktično proterana sa granice. Dok će Srbija reći da je pobedila i da je odbranila srpske interese, a zapravo nije tako, jer smo videli slabost srpske vlade“, rekao je Krasnići.

Prema njegovim rečima, kriza na severu Kosova i Metohije pokazala je nesposobnost obe srane da reše jednostavan problem, kao što su registarske tablice, zbog čega sumnja da će vlasti u Beogradu i Prištini biti u stanju da dijalog privedu kraju i pronađu konačno rešenje.

„Posle toliko vremena od kada se vodi dijalog u Briselu, nisu napravili ni kapacitet, niti imaju volju da reše jednu prostu administrativnu stvar kao što su registarske tablice, a kamoli da pronađu neki sveobuhvatni dogovor“, naglasio je Krasnići.

Ukazao je na značaj uloge međunarodnih faktora na Kosovu, bez čijeg bi prisustva, kako je rekao, situacija na severu Kosova mogla da eskalira zbog opasnih političkih igara koje su igrane prethodnih dana.

„Kosovski premijer Aljbin Kurti je postao još sumnjiviji u očima međunarodne zajednice, zato što je poslao specijalnu policiju za jednu sporednu stvar. Takođe će i (Aleksandar) Vučić biti sumnjiv, zato što je pretio vojskom i nekako se vratio na onaj profil ratnog huškača, po čemu je bio poznat 90-ih godina“, analizira Krasnići i ukazuje da su u celoj ovoj situaciji pobednici su Kfor i EU.

„Hvala bogu što su prisutni, jer ono što smo videli poslednjih dana moglo je da preraste u pravu krizu“, rekao je Krasnići.

Procenio je da je međunarodna zajednica imala priliku da vidi pravo stanje, odnosno da ni premijer Kurti ni predsednik Vučić nemaju volju da bez pritiska idu napred ka nekom dogovoru.

„Ako ostane ovakva situacija, ako recimo za jednu tehničku stvar kao što su registarske tablice dođemo skoro do ratnog stanja, (to) pokazuje koliko je opasan zamrznuti konflikt. Nadam se da će međunarodni činioci ozbiljnije shvatiti situaciju i da će početi da vrše pravi pritisak na Kosovo i Srbiju da pronađu finalno rešenje, na šta je ukazao i američki posrednik (Gabrijel) Eskobar izjavom da za vreme mandata Bajdena treba pronaći rešenje“, zaključio je Krasnići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari