Kremlj više veruje Dodiku nego Vučiću 1Foto: EPA-EFE/ ALEXANDER ZEMLIANICHENKO POOL

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je čovek kome zvanična Moskva najviše veruje na Zapadnom Balkanu, i zato će on u završnici kampanje za izbore u BIH posetiti Rusiju i susresti se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom…

… nekoliko dana pre nego što u tu državu otputuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova bliski Rusiji. Naši sagovornici ističu da je „Rusima jedino Dodik ostao kao saveznik u ovom regionu“. „Nije slučajno što kod Putina najpre ide Dodik, pa Vučić. Za razliku od predsednika Srbije, Dodik se jasno opredelio za savezništvo sa Moskvom. Dodik ne igra na više strana“, navode diplomate.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, Vučić pokušava da se preko Dodika „ukrca u ruski voz“.

„Beograd ima dobre odnose sa Moskvom, ali veze Banjaluke sa Kremljom su trenutno mnogo jače, što i predsednik Srbije nastoji da iskoristi u fazi kada je sve neizvesno u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja. Srpski zvaničnici, predvođeni Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, razočarane su u Zapad zbog odbijanja Nemačke i Velike Britanije da uvaže eventualni dogovor Beograda i Prištine o razgraničenju, i ne isključuje se ni mogućnost da se Srbija u narednim mesecima jasno opredeli za rusku stranu, a Nemci i Britanci su skeptični prema promeni granica na Balkanu između ostalog i zbog straha da će Dodik to iskoristiti da odvoji RS od ostatka BiH“, navode izvori Danasa.

Predsednik Republike Srpske je u prošlonedeljnom intervjuu za Sputnjik upitan šta je povod za predstojeći sastanak sa Putinom odgovorio: „Kud ćete bolji povod nego da sretne Putina, to je fenomenalni povod i treba ga iskoristiti uvek kad čovek ima priliku“. On je istakao da da ma nekoliko ideja koje bi želeo da predloži u tom razgovoru kako bi se ojačala trgovinska saradnja Rusije i Republike i Srpske i da želi da pozove ruske privrednike da investiraju u RS. „Počastvovan sam prilikom da razgovaram sa Putinom i ponosan što mogu da razgovaram iz perspektive Republike Srpske sa jednim od najvažnijih svetskih lidera“, ističe Dodik, s kojim smo razgovarali i o uticaju Zapada, predstojećim izborima u BiH, pitanju Kosova, ratnohuškačkim izjavama iz Prištine“, kazao je Dodik tom prilikom.

Poseta Lavrova

O dobrim vezama Dodika sa ruskim zvaničnicima govori i nedavna poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Banjaluci, kada je u taj grad došao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Milorad Dodik je prekjuče za RTRS kazao da „svi znaju da je RS bila domaćin Lavrovu i da je ta posjeta dogovorena prije godinu i po dana, kada se se krenulo sa idejom o izgradnji srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u Banjaluci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari