Krihbaum ne donosi nove poruke Srbiji 1Foto: EPA/ ZIPI

Predsednik Odbora za evropske poslove Bundestaga Ginter Krihbaum boraviće danas i sutra u poseti Beogradu, tokom koje će se susresti sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, kao i sa predstavnicima parlamenta i članovima vlade Srbije.

Kako je najavljeno iz Ambasade Nemačke, Krihbaum će razgovarati o daljim koracima u procesu evrointegracija Srbije, a učestvovaće i na međunarodnoj konferenciji u Skupštini Srbije, pod nazivom „Idejom EU do mira i razvoja“, gde će izneti svoje stavove o važnosti regionalne saradnje u procesu pristupanja EU. Takođe, susrešće se sa predstavnicima civilnog društva i sa stipendistima nemačke fondacije Konrad Adenauer.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, zvaničnik iz Berlina neće doneti nikakve nove poruke srpskim vlastima što se tiče rešavanja kosovskog pitanja. „Berlin i dalje insistira na tome da Kosovo dobije status posmatrača u Ujedinjenim nacijama, tu se ništa nije izmenilo. Takođe, Krihbaum će verovatno od Vučića želeti da čuje kako je protekla njegova poseta Moskvi. Nemačka ima pragmatičan odnos prema Rusima, što znači da mnogi u Berlinu zagovaraju potrebu za popravljanjem odnosa sa Kremljom, pre svega zbog energetskih interesa, a pojedini krugovi u Nemačkoj se, takođe, pribojavaju šta bi mogao da bude naredni potez Rusije, imajući u vidu čestu priču o modernizaciji ruske vojske“, kažu naši izvori.

Kako saznaje Danas, „ozbiljni pregovori“ o rešavanju kosovskog pitanja i dalje se vode u Vašingtonu, „iza scene“, što Nemačkoj nije po volji, ali i Berlin i Vašington smatraju da je potrebno što pre pronaći rešenje za taj višedecenijski problem.

Sagovornici Danasa kažu da će Krihbaum u Beograd doći u pratnji supruge, „jer su prilikom prethodne posete bili oduševljeni bračnim parom Vučić“, a pored susreta sa predsednikom i premijerkom Srbije nemački parlamentarac razgovaraće i sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

„Fer partner“

Ambasada Nemačke naglašava da Krihbaum prati proces EU integracije Srbije već dugi niz godina i da je „tim povodom je već nekoliko puta boravio u Srbiji, što ukazuje na važnost koju Nemačka pridaje procesu evrointegracija Srbije kao i na široku podršku koju Nemačka, kao fer i pouzdan partner, pruža reformskom procesu u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari