Kristofer Hil, američki diplomata Dejtona i Rambujea, položio zakletvu kao novi ambasador SAD u Srbiji: Dolazim sa novim pogledom na Srbiju 1Foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu je objavila da je ambasador Kristofer Hil položio zakletvu u Vašingtonu i počeo sa pripremama za skori dolazak u Beograd.

Kako prenosi N1, u ličnoj poruci ambasadora Hila, piše da je „veoma zahvalan i izuzetno srećan što je Senat SAD potvrdio nominaciju krajem prošle nedelje“, kao i da u narednim danima slede, kako se ističe, „užurbane pripreme kojima se svi bavimo kada krećemo na neki važan put i odlučujemo šta treba poneti, a šta ostaviti iza sebe“.

– Moja supruga Džuli i ja se istinski radujemo što će Beograd biti naš dom u nekoliko narednih godina i što ćemo upoznati Srbiju i njen dinamičan narod“, piše u saopštenju.

Kristofer Hil je istakao da se „toliko toga promenilo“ od kad je poslednji put bio u Beogradu i regionu.

– Vremenom sam naučio da poštujem istoriju i nastojao sam da naučim njene složene lekcije, ali u kofere neću spakovati težak teret prošlosti. Dolazim sa novim pogledom na Srbiju iz 2022. godine, zemlju koju Sjedinjene Države vide kao važnog partnera i prijatelja“, poručio je ambasador.

Hil dodaje da su ovo „bez sumnje nespokojna vremena“, ali da ipak veruje da ih Srbija i SAD „mogu dočekati zajedno, u konstruktivnom duhu i raspoloženju i sa svešću da imaju mnogo zajedničkih interesa“.

– Želim da naši bilateralni veze rastu i napreduju kao nikad pre, a posebno želim da iz ovih globalnih izazova naši odnosi izađu još bolji i jači. Verujem u viziju dinamičnih odnosa između Srbije i SAD, koji počivaju na dubokim temeljima međusobnog poštovanja. U saradnji sa sposobnim osobljem Ambasade SAD u Srbiji, radujem se što ću doprineti najproduktivnijoj eri u odnosima koju su naše dve zemlje ikada imale. Vidimo se uskoro! – piše u ličnoj poruci novog američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila.

Podsetimo, Kristofer Hil je američki diplomata koji ima višedecenijsko iskustvo neposrednog prisustvo na Balkanu.

Kako podseća BBC, prisustvovao je sahrani predsednika socijalističke Jugoslavije Josipa Broza Tita 1980. jer je u Beogradu i započeo karijeru.

Kristofer Hil, američki diplomata Dejtona i Rambujea, položio zakletvu kao novi ambasador SAD u Srbiji: Dolazim sa novim pogledom na Srbiju 2
Foto/ U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm /Wikipedia

Četrnaest godina kasnije postao je član tima nekonvencionalnog diplomate Ričarda Holbruka tokom mirovnih pregovora za prestanak rata u Bosni koji će dovesti do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Ključnu balkansku rolu odigraće 1998. i 1999. tokom pregovora jugoslovenskih vlasti i Albanaca sa Kosova koji su želeli nezavisnost i potonjeg neuspešnog samita u Rambujeu posle kog je usledilo NATO bombardovanje Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari