Kristofer Hil: Biram da kažem da je čaša polupuna 1foto: FoNet/Milica Vučković

Biram da kažem da je čaša polupuna, jer je Srbija postigla napredak u mnogim oblastima, ali ne i, nažalost, u oblasti koja se tiče Rusije, izjavio je danas američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil komentarišuići Izveštaj Evropske komisije o Srbiji.

Umesto da komentarišem izveštaj EU, iz persektive SAD želim da kažem da se mi trudimo da sarađujemo što bliže sa Srbijom, posebno u oblasti bezbednosti, rekao je Hil u pauzi konferencije o bezbednosti dece.

Svi uviđamo da postoje poteškoće zbog negativnog stava Rusije u pogledu energije i to utiče na energetsku situaciju u Srbiji. Mislim da je Srbija shvatila da je potrebno da se u tome pokrene i videli smo napredak u Njujorku kada se pridružila grupi od 145 zemalja sveta koje su osudile rusku agresiju, isakao je Hil.

Hil je rekao da Sjedinjene Države rade i sarađuju sa Vladom Srbije, ali odgovornost je i svakog građanina da razmišlja šta je Rusija uradila svom susedu, kako na napade na infrastrukturu odgovara napadom na civile.

Na pitanje kako neusklađivanje sa sankcijama Rusijom može da utiče na dijalog Beograda i Prištine, Hil je rekao da su to dva seta problema koja ne utiču jedan na drugi.

Pozdravljamo zainteresovanost zvaničnika EU da daju impuls dijalogu, ali ja ne bih povezivao pitanje sankcija Rusiji, jer je to drugi set problema. Može biti napretka u dijalogu, istakao je Hil.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari