"Tri poruke Varheljija Srbiji": Sagovornici Danasa o Izveštaju EK o napretku ka EU 1Foto: Ljiljana Bukvić

Prva poruka komesara za proširenje Evropske unije, Olivera Varheljilija, u ime EU poslao Srbiji je da su sloboda misli, okupljanja, izražavanja i medija ugrožene – kaže za Danas Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove.

Evropska komisija, dodaje, kritikuje vlast što nije primenila medijsku strategiju, što političari na vlasti u skupštini i van nje koriste uvredljiv govor bez sankcija, ali i vode prljavu kampanju protiv opozicije, nevladinih organizacija i svakog ko se drzne da ima drugačije mišljenje od vladajućeg narativa.

– Zabrana Evroprajd, sabotiranje učesnika da istoj pristupe i kreiranje pravne nesigurnosti od samovolje predsednika i ministra konstituiše efektivno ugrožavanje ustavom zagarantovanog prava na kretanje, protest, slobode misli i izražavanja. Poruka je da Srbija ovakva, gde se toleriše ignorisanje ustavnih, zakonskih odredbi i gde je tužilaštvo pod kontrolom vladajuće elite ne može biti članica najrazvijenijeg kluba demokratskih država na svetu – ističe Beširi.

Prema njegovim rečima, druga poruka je da je Srbiji EU najvažniji politički i ekonomski partner.

– Srbija je uključena u gotovo sve forume političkih diskusija u Evropi, aktivno doprinosi i Savetu Evrope i OEBS-u. Tokom pandemije korona virusa Evropksa unija je najviše pomogla Srbiji, od 2000. do danas skoro četiri milijarde evra bespovratne pomoći je dobila od EU. Nema ni jedan infrastrukturni projekat u zemlji da je delom ili u celosti plaćen novcem građana Evropske unije s idejom da građanima Srbije pomogne da ostvare svoj maksimalni potencijal. Gotovo 75 odsto svega što proizvedu naši privrednici za izvoz ide u EU, isto toliko i uvozimo. U skladu s tim, očekuje se da Srbija iskreno pokaže da je partner EU, ali i da je zemlja saveznica te da se usaglasiti s politikom EU i konačno uvede sankcije Rusiji zbog agresije u Ukrajini – kaže sagovornik Danasa.

Kako kaže, treća poruka je da je EU tu za Srbiju.

– Ukoliko bi se Rusija opredelila za odmazdu protiv vlasti u Srbiji zbog odluke da se svrsta sa EU i uvede restriktivne mere prema vlasti u Moskvi i problematičnim individuama, EU je najavila da će pripremiti značajan finansijski paket u vidu finansijske pomoći za Zapadni Balkan koji za cilj ima da obezbedi alternativne izvore energenata umesto ruskih i da poboljša infrastrukturu kako bi se unapredila energetska efikasnost – smatra naš sagovornik.

Sve više je glasova u EU, smatra, da Srbija ne može da nastavi da ubira ekonomske plodove iz Sprorazuma o stabilizaciji i pridruživanju, međunarodne finansijske pomoći EU i jeftinih kredita evropskih banaka, a da nije usaglašena s politikom EU.

– U ovogodišnjem izveštaju se prvi put i navodi da je Srbija pala na 45 odsto usaglašavanja s zajedničkom, bezbednosnom i odbrambenom politikom EU, ali i da određenim akcijama i deklaracijama Srbija radi protiv interesa EU i kao takva može se suočiti sa sankcijama. Na putu ka EU, ne pomažu ni manjkavosti u sprovedenim izborima na proleće gde je ocenjeno da su Srpska napredna stranka i predsednik Vučić bili disproporcionalno prisutni u gotovo svim medijima, da su državni resursi korišćeni u prilog vladajućih partija, da REM ništa nije radio i uprkos činjenici da su privatne televizije s nacionalnom frekvencijom skoro pa ignorisale opoziciju tokom izbora. Prljave kampanje, zapaljiv govor i upravljanje sudskim i drugim procesima od strane političara na vlasti više su nego vidljive, a kao rezultat imaju i nerešavanje slučajeva uzbunjvača iz Krušika koji ni dan danas nema epilog – ističe Naim Leo Beširi.

Suština je, napominje, da Srbija nije napredovala ni pedalj u odnosu na prošlu godinu, da je u međunarodnim poslovima otišla nekoliko koraka unazad i da neodgovornim ponašanjem vlasti Srbija može završiti na listi sankcionisanih zemalja, a posledice tih sankcija će osetiti najviše građani. Građani uveliko osećaju manjak standarda, nepostojanje sudstva da ih zaštiti, a da su im slobode misli, okupljanja i izražavanja ugroženi sveprisutnim strahom od reakcije vlasti – ističe sagovornik Danasa.

"Tri poruke Varheljija Srbiji": Sagovornici Danasa o Izveštaju EK o napretku ka EU 2
Foto: AP Photo/Darko Vojinovic) (arhiva)

Pored osnovnih prava, napominje, uvođenje sankcija Rusiji, najveći je izazov, kao i odnos sa Prištinom.

– Očekuje se da se primene svi potpisani sporazumi i da se konačno napravi ozbiljan korak ka pravno-obavezujućem sporazumu s Prištinom. Kada se malo radi, nagomilaju se problemi i pitanje je da li SNS vlast ima adekvatan kadar da na rastuće izazove odgovori. Za sada su pokazali da nemaju i da neće – zaključuje naš sagovornik.

Biljana Stojković: Ne čudi činjenica da Aleksandar Obradović nema želju da se oglašava u javnosti povodom novog izveštaja

– Pre nekoliko dana obeležili smo tri godine od hapšenja Aleksandra Obradovića. To je trebalo da bude prekretnica u pravosudnoj praksi Srbije budući da je uzbunjivač Obradović stavio na raspolaganje sav inkriminišući materijal tužilaštvu. Naravno, s obzirom na stanje pravosuđa u Srbiji, jedina reakcija bila je optužnica protiv uzbunjivača. Ovo je zemlja paradoksa i takva će ostati sve dok pravosuđe bude na direktnom linku sa režimom, što je, da besmisao bude još veći, u suprotnosti sa Ustavom – vrhovnim pravnim aktom jedne države – kaže za Danas Biljana Stojković, profesorka Univeziteta u Begradu i kandidatkinja za predsednicu Srbije na aprilskim izborima.

Dakle, ističe, mi imamo pravosudnu vlast kojoj ne pada na pamet da štiti svoju nezavisnost i svoju moć.

– Zbog svega toga i ne čudi činjenica da Aleksandar Obradović nema želju da se oglašava u javnosti povodom novog izveštaja EK. Ja ga potpuno razumem. Ako mene pitate, pominjanje Krušika u Izveštaju EK je i previše blago za opis stanja u kom se nalazimo. Ne verujem ni da će uzdrmati Vučića, Anu Brnabić, njegove sudije, tužioce, ili oligarhe. Izveštaj nije dovoljan da se ovom režimu izmaknu dve osnovne poluge vladanja – kontrolisani mediji i kontrolisan pravosudni sistem koji neće, bez naređenja samog Vučića, sudski progoniti niti jednog korumpiranog biznismena bliskog SNS – smatra sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari