"Može da se protumači i kao da je Srbija sada bliža priznanju Kosova": Sagovornici Danasa o izjavi Hila da je Srbija sada bliži partner NATO nego Kosovo 1foto FoNet Milica Vučković - ilustracija canva/Danas

Srbija je danas mnogo bliža NATO savezu nego Kosovo, jer mi sa srpskom vojskom radimo svakog dana, imali smo vežbe, imali smo obuku i niz drugih stvari, izjavio je američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

Kako je rekao za RTS, sada Srbija vodi politiku vojne neutralnosti i želim da bude jasno, mi tu politiku apsolutno poštujemo, ali Srbi mogu u jednom trenutku doći do drugačijeg zaključka.

Kristofer Hil je to izjavio par dana uoči obeležavanja 25 godina NATO bombardovanja Srbije, kao i objave vesti da je moguće da će Srbija da pokloni zetu Donalda Trampa bombardovanu zgradu Generalštaba u centru Beograda.

"Može da se protumači i kao da je Srbija sada bliža priznanju Kosova": Sagovornici Danasa o izjavi Hila da je Srbija sada bliži partner NATO nego Kosovo 2
Foto: Jakov Simovic JK Media

– Tačno je da Srbija sarađuje sa NATO, i to poprilično govori o tome da vladajući režim jedno priča za svoju publiku na Hepi televiziji i Pinku, a sasvim drugo rade kada se zapravo radi o vojnoj saradnji. Nažalost, tačno je i da proteruju ruske državljane iz Srbije koji se drznu da kažu svoje mišljenje o sopstvenoj zemlji. Jasno je da je ovakva situacija neodrživa – kaže za Danas Robert Kozma, narodni poslanik Zeleno-levog fronta.

A, za našu stabilnost je pre svega preko potrebno da se izborimo za demokratiju, dodaje, a onda će postojati uslovi da se razgovara o vojnoj saradnji i savezima, i kako najbolje zaštiti interese građana Srbije.

– Lično verujem da je za nas i Evropsku uniju potrebno da razvijamo pre svega evropsku zajedničku i bezbednosnu politiku – zaključuje on.

"Može da se protumači i kao da je Srbija sada bliža priznanju Kosova": Sagovornici Danasa o izjavi Hila da je Srbija sada bliži partner NATO nego Kosovo 3
foto FoNet Milica Vučković

Miloš Jovanović, narodni poslanik i predsednik Novog DSS, ističe za Danas da Srbija vojno neutralna država što znači, napominje, da je donela odluku da neće biti član niti jednog stalnog vojnog saveza iliti organizacije za kolektivnu odbranu.

– Odluka o vojnoj neutralnosti je odvažna odluka jednog naroda i države koji žele da očuvaju svoju nezavisnost i samobitnost i u potpunom je skladu sa borbom za očuvanje srpskih nacionalnih interesa. Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije – ističe sagovornik Danasa.

"Može da se protumači i kao da je Srbija sada bliža priznanju Kosova": Sagovornici Danasa o izjavi Hila da je Srbija sada bliži partner NATO nego Kosovo 4
Fahrudin Kladničanin, Foto: Medija centar Beograd

Prema rečima politikologa Fahrudina Kladničanina, izjava ambasadora Hila da je Srbija sada bliži partner NATO nego Kosovo može da se protumači i kao da je Srbija sada bliža priznanju Kosova, nego što je bila pre.

– Kosovo je i dalje ključna tema dijaloga, s obzirom na prisustvo snaga NATO-a preko KFOR-a koji obezbeđuje sve ove godine bezbedno i sigurno okruženje. Vojnom intervencijom NATO zaustavljen je rat na Kosovu i ono je de fakto otcepljeno od Srbije i tačka. Ili, još provokativnije, pošto se navršava dvadeset i pet godina od NATO bombardovanja, on nam skreće pažnju na jednu činjenicu koja ima uporišta u realnosti, a to je – Srbija je angažovana itekako na različitim nivoima kroz vojno političke sporazume, ali i konretne aktivnosti u bliskoj saradnji sa NATO, bez obzira na vojnu intervenciju iz 1999. godine i šta sve opterećuje građane srbije kada je ovaj vojni savez u pitanju – ističe naš sagovornik.

Ambasador Hil je iskusan diplomata, dodaje, posrednik u razgovorima u Rambujeu, dobar poznavalac prilika u regionu, tako da ovu izjavu možemo tumačiti i kao poruku: Poštujemo vojnu neutralnost, ali, državo Srbijo, uz NATO vam je sigurnije i bolje.

– Predsednik Vučić je više puta ponovio da dok je on vrhovni komandant, Srbija neće ni u NATO ni u bilo koji vojni blok, tako da smo daleko od te priče. Uostalom da spustimo ovu priču na najprostije tumačenje, jedan od temelja pristupanja NATO je suočavanje sa prošlošću, ono počiva na priznanju – tako da smo daleko od svega toga – zaključuje Kladničanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari