Brnabić posle sastanka sa Krivokapićem: Srbija i Crna Gora bi trebalo da imaju najbliže odnose 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji danas je ispred Palate Srbija priređen svečani doček posle čega su počeli sastanci sa premijerkom Anom Brnabić a potom i sa članovima srpske vlade.

Krivokapić je dočekan uz intoniranje državnih himni i smotru počasne garde.

Crnogorski premijer prethodno je jutros razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Poželeo sam dobrodošlicu predsedniku Vlade Republike Crne Gore Zdravku Krivokapiću“, naveo je Vučić na Instagramu uz fotografije susreta.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da Srbiju i Crnu Goru vezuju mnoge stvari i da bi dve zemlje, po prirodi stvari, trebalo da imaju najbliže odnose.

„Nadam se da je ova, prva poseta samo početak nove faze odnosa sa Vladom Crne Gore i da će osim obnove političkog dijaloga rezultat ove posete biti stabilni i još sadržajniji bilateralni odnosi“, izjavila je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Ona je rekla da je u razgovoru sa Krivokapićem bilo reči ne samo o političkim i ekonomskim temama već i o razvoju infrastrukture, odnosima u regionu, regionalnoj stabilnosti i povezivanju dve zemlje.

Brnabić je rekla da je ekonomija, zbog životnog standarda gradjana Srbije i Crne Gore, jedna od najvažnijih tema, tim pre što je Srbiji Crna Gora jedan od najvažnijih ekonomskih partnera po visini razmene, investicija i turizma.

Ona je dodala da su srpske investicije u Crnu Goru iznosile oko 400 miliona evra, i da bi sa sve boljim političkim odnosima mogle i da se uvećaju, a da su dve strane dogovorile da cilj bude da robna razmena bude uvećana na milijardu evra.

„Prenela sam premijeru Krivokapiću da Srbija snažno podržava evropske integracije Crne Gore jer je pozitivan signal Evropske unije bilo kome na Zapadnom Balkanu pozitivan signal za čitav Balkan“, rekla je ona i dodala da je bilo reči i o Berlinskom procesu, koji podrazumeva bolje ekonomsko i infrastrukturno povezivanje.

Dvoje premijera je razgovaralo i o nastavku izgradnje autoputa od Požege do Boljara, na granici sa Crnom Gorom, o modernizaciji pruge izmedju Beograda i Bara, kao i o proširenju i formiranju zajedničkih graničnih prelaza, kako bi se smanjile gužve, naročito u turističkoj sezoni.

Brnabić je rekla da se razgovaralo i o mogućnosti da se održi prva zajednička sednica Vlada Srbije i Crne Gore i dodala da se nada da će uskoro biti utvrdjen termin za takvu sednicu.

„Pozivam gospodina Krivokapića da razmisli i o otvorenom pozivu koji Crna Gora ima za pridruživanje inicijativi Otvoreni Balkan“, izjavila je premijerka Srbije nakon razgovora sa crnogorskim kolegom u Beogradu.

Brnabić posle sastanka sa Krivokapićem: Srbija i Crna Gora bi trebalo da imaju najbliže odnose 2
Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Brnabić: Još nemam poziv da posetim Crnu Goru

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da još nema zvaničan poziv da poseti Crnu Goru ali da se nada da će uskoro moći da zvanično poseti Podgoricu.

„Nadam se da ću uskoro i zvanično posetiti Crnu Goru, što pre. Još nemam zvaničan poziv, ali kada ga dobijem probaću da ga uskladim sa kalendarom tako da ta poseta bude što pre“, rekla je Brnabić nakon razgovora u Beogradu koje je imala sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Odgovarajući na pitanje da li je sa crnogorskim kolegom razgovarala o problemima koje je njegova porodica navodno imala u Beogradu u nekoliko navrata, premijerka je rekla da se o tome razgovaralo ranije, pa i prilikom susreta u Tirani i da ovaj put nije bilo potrebe da se priča na tu temu.

Ona nije precizno odgovorila na pitanje da li zvanični Beograd i dalje insistira na tome da se u Podgoricu vrati ambasador Vladimir Božović, kojeg je Crna Gora proglasila nepoželjnom osobom zbog toga što je Podgoričku skupštinu iz 1918. godine nazvao – „slobodnim izrazom narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom“ i tumačenja karaktera Mojkovačke bitke.

„Ja sam rekla kako je u ovom trenutku, a dalje je na Podgorici da donese dalje odluke. Stvarno ne znam šta nije jasno“, rekla je ona.

„Nije tajna da imamo čitav niz otvorenih pitanja ali imamo strategiju odmerenih koraka. Prva poseta je bila usmerena na one stvari koje lako možemo da pokrenemo i time jedni drugima pokažemo dobru volju. Takva pitanja ne otvarate na prvim sastancima, verujem da će se to rešiti vremenom“, rekla je Brnabić.

Dodala je da će Srbija prihvatiti „koga god“ Podgorica predloži za ambasadora u Beogradu a da je, što se tiče Božovića, „to na terenu Podgorice“.

Upitana zašto Srbija već pet godina odbija da izruči bivšeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, koji je u Crnoj Gori osudjen za milionske malverzacije sa zemljištem, Brnabić je kazala da se nije bavila tim slučajem.

„Moram da proverim sa našim pravosudnim organima o čemu se tu radi. To je do nadležnih institucija, nije do mene kao predsednice Vlade“, rekla je Brnabić.

Brnabić: U planu zajednička sednica vlada Srbije i Crne Gore

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u planu zajednička sednica vlada Srbije i Crne Gore.

„Nadamo se da ćemo ubrzo naći termin za održavanje prve zajedničke sednice vlada Srbije i Crne Gore“, rekla je Brnabić novinarima posle sastanka sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Ona je istakla da je Crna Gora pozvana da se priključi inicijativi „Otvoreni Balkan“ u kojoj su Srbija, Albanija i Severne Makedonije, a trebalo bi da vodi zajedničkom tržištu i ukidanju graničnih kontrola.

„Crnogorski premijer će večeras, na sastanku te inicijative, moći da vidi o čemu razgovaramo i šta su konkretni projekti, kakva je atmosfera i kako se razmišlja o tome kako da ona doprinese boljem kvalitetu života svih gradjana regiona“, rekla je Brnabić.

Po njenim rečima, Srbija planira modernizaciju pruge i putnog pravca Beograd-Bar, kao i obnovu i proširenje zajedničkih graničnih prelaza sa Crnom Gorom, jer su sada veliki zastoji u putničkom i teretnom saobraćaju, pogotovo u letnjoj sezoni.

Krivokapić je juče doputovao u Beograd a na aerodromu ga je dočekao potpredsednik srpske vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović mimo uobičajenog protokola što je izazvalo reakcije u Podgorici.

Po dolasku u Beograd Krivokapić je položio venac na spomen-ploču nekadašnjem premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, na mestu gde je ubijen a potom se u Crnogorskoj kući  sastao sa ambasadorima SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije u Srbiji i sa 32 nerezidentna ambasadora  kojima je, kako je objavio na Tviteru,  predstavio ekonomske planove vlade i investicione potencijale i kapacitete Crne Gore.

Uveče su mu dobrodošlicu poželeli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, objavio je Vučić na Instagramu.

Krivokapić će danas razgovarati i sa predsednikom srpskog parlamenta Ivicom Dačićem. Uoči dolaska Krivokapić je rekao da će njegova poseta Srbiji biti realizovana „u duhu dobrosusedskih odnosa i zajedničke evropske perspektive“.

On je ranije najavio da tokom posete Beogradu neće potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari